100%

Mostar je odabrao: Obrađeni svi glasovi!

Prema podacima SIP-a BiH važećih je bilo 94,13 posto listića, a u poretku stranaka nema bitnih promjena.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2020. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo na svojim internetskim stranicama objavilo je podatke o glasovima na proteklim izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Obrađeni su napokon svi glasovi, ali će se sa službenom potvrdom još pričekati.

Prema podacima SIP-a BiH važećih je bilo 94,13 posto listića, a u poretku stranaka nema bitnih promjena.

Na vrhu po dobivenom glasovima u Gradskoj izbornoj jedinici je HDZ BiH sa 35,41 posto osvojenih glasova, slijedi koalicija za Mostar 2020 s 29,98 posto, BH Blok sa 13,16, Hrvatska republikanska stranka sa 7,11 te lista Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar sa 4,80 posto osvojenih glasova.

Na Jugu je HDZ BiH osvojio skoro 53 posto glasova, a koalicija predvođena SDA skoro 20. Srpska lista je osvojila 11 posto, a HRS 8,3 posto.

Glasači s područja Jugioistok najviše su povjerenja dali koaliciji za Mostar preko 70 posto, na području Jugozapad HDZ BIH je osvojio skoro 60 posto glasova, a slijedi ga HRS sa 16,40 posto.

Glasači izborne jedinice Sjever najviše su povjerenja dali bošnjačkoj koaliciji preko 65 posto, BH Blok je dobio preko 18 posto povjerenja glasača, a HDZ BiH oko 7.9 posto. U izbornoj jedinici Stari grad Koalicija za Mostar i BH Blok su dobili najviše glasova, 46,12 posto odnosno 38,61 posto.

U izbornoj jedinici Zapad HDZ BiH je osvojio skoro 57 posto glasova, HRS 18,26 a BH Blok 12,52 posto glasova.

Inače, mostarsko brojanje pratile su brojne kontroverze, a zbog navodnih mijenjanja adresa prebivališta, podignuta je i prijava Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije dok Hrvatski narodni sabor najavljuje kako će mostarski izborni proces poslati i pred Tužiteljstvo BiH, a od članova SIP-a traži da podnesu ostavke.

Naime, nakon završetka mostarskih izbora iz HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora ustvrdili su kako se masovnim prebacivanjem birača iz većinskih bošnjačkih u većinski hrvatska izborna područja provodio izborni inženjering s ciljem otimanja vijećničkih mandata hrvatskim strankama.

U Gradsko vijeće Mostara bira se 35 vijećnika, od čega su njih 13 građani birali s jedinstvene gradske liste, te još 22 s izbornih gradskih područja.

Gradonačelnika se bira posredno u tri kruga glasovanja. Ukoliko u prva dva kruga nijedan kandidat među izabranim vijećnicima ne dobije dvotrećinsku potporu, u trećem krugu za izbor prvog čovjeka gradske administracije potrebna je obična većina.

Prema ovome, HDZ BiH osvaja 13 mandata, Koalicija za Mostar koju predvodi SDA 12, Bh. blok šest, HRS tri te koalicija Ostajmo ovdje, zajedno za naš Mostar jedan mandat.

 

Kopirati
Drag cursor here to close