Di su pare?

Povlačenje milijunskih sredstava stranih donatora – alarm za bh. političare?

“Na osnovu zahtjeva donatora Švedske i Danke, Fond je bio primoran da vrati donatorima 5,3 milijuna maraka. Kada je vraćeno, na raspolaganju Fondu je ostalo 11,1 milijun maraka”, rekao je Tegeltija.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2020. u 07:30 Bljesak.info
Cuzulan: Reforma javne uprave u zastoju zbog političke opstrukcije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strani donatori povlače milijunska sredstva zbog stagnacije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini.

Na račun Fonda za financiranje ove reforme, strani donatori uplatili su 29,8 milijuna KM, a domaće vlasti dva i po milijuna. Do sada je za projekte utrošeno više od 16 milijuna maraka.

Da strani donatori traže da im se vrate uplaćena sredstva u Fond za reformu javne uprave ako u određenom vremenskom razdoblju ne budu utrošena u tu svrhu, potvrdio je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u obraćanju državnim zastupnicima.

“Na osnovu zahtjeva donatora Švedske i Danke, Fond je bio primoran da vrati donatorima 5,3 milijuna maraka. Kada je vraćeno, na raspolaganju Fondu je ostalo 11,1 milijun maraka”, rekao je Tegeltija.

Koordinator za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini Dragan Ćuzulan tvrdi da je reforma u zastoju zbog političke opstrukcije onih koji žele političku, a ne reformiranu javnu upravu. Kaže da je dobio obećanje da će ključna dokumenta u Republici Srpskoj biti usvojena, kako ne bismo izgubili preostalih 11 milijuna maraka u Fondu.

“Određene primjedbe koje su dali iz Vlade RS pokušali smo da riješimo, ali Fond je u zastoju i to jeste politička opstrukcija . Donatori koji ulažu sredstva tražili su novi strateški dokument i Akcijski plan, i mi smo to završili, a on dvije godine stoj pred Vladom RS za usvajanje”, kazao je Ćuluzan.

“Taj Fond koristi svima, ali smo tražili da se na odgovarajući način koristi, u smislu provođenja projekata koji su od interesa za sve četiri upravne razine. Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH, koja nije institucija, se smatrala kao jedina nadležna za provođenje reforme, što nije u skladu s ustavnim nadležnostima”, objasnio je Knežević.

U Sindikatu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske kažu da reforma javne uprave treba biti završena do 2022. godine. Od sljedećeg tjedna počinju javne rasprave o funkcioniranju javne uprave.

“Nije bilo političke volje na razini BiH, ali sad je došlo vrijeme da moramo pristupiti reformi, što zahtijeva EU kako bi građanima mogli da osiguraju brži i lakši put za izradu dokumenata”, istakao je Zelenović.

U šalter Sali Porezne uprave nema gužvi. Razlog je jednošalterski sustav i elektronsko podnošenje prijava. Reforma javne uprave u BiH uskoro bi trebala biti intenzivirana zbog pritiska stranih donatora i Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close