Govor

Čović na svečanosti HVO-a: ''Ponosan sam'' ali i ''Stid me je i reći''

Govoreći o ''porukama iz Sarajeva'', Čović je rekao kako "poruka koju smo mi poslali nudi nešto potpuno drugo''.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2022. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovo okupljanje danas šalje vrlo jasnu poruku. Ovo je vrijeme za čestitati. Ponosan sam što mogu stati pred vas'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u govoru tijekom svečanosti povodom 30. obljetnice osnutka HVO-a.

Govoreći u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, Čović je rekao kako izražava "zahvalu za drskost koju ste imali mladenački tada i ono plemenito što je radio HVO da možemo kazati da smo svoj na svome ovdje u Mostaru i BiH"

Čović se obratio i Milanoviću: "Vidjeli ste kakvo raspoloženje vlada i što vas je dočekalo. Istina došli ste i 2014., prijetili su okolo da ima snajpera''.

''Hvala vam što imate odlučnosti i drskosti. Ovako se dočekujete danas među svim Hrvatima BiH. Neizmjerno hvala jer ste izvukli nešto što danas nije popularno raditi'', rekao je Čović.

Govoreći o ''porukama iz Sarajeva'', rekao je kako "poruka koju smo mi poslali nudi nešto potpuno drugo''.

''Siguran sam da 30. obljetnica ima posebno mjesto u srcima Hrvata i o tome trebamo više govoriti, pisati, dokumentirati. Ne da bi gradili svoju istinu nego da bi ispričali o hrvatskom doprinosu u Domovinskom ratu'', rekao je Čović.

Čelnik HDZ-a BiH i HNS-a je rekao kako je ''aktualni trenutak o kojemu pričamo posebno izazovan kada je u pitanju BiH''.

"Uvjeren sam da ovaj trenutak traži više odgovornosti. Nismo uspjeli završiti strateški projekt o hrvatskom narodu. Stid me je i reći da je to strateški projekt'', rekao je Čović.

Čović je rekao kako nikoga nisu povrijedili ali i da će hrvatski narod birati svoje legitimne predstavnike na svim razinama vlasti BiH.

Rekao je i kako ''svi oni koji pokušavaju na bilo koji način razdijeliti hrvatsko biće u BiH, tko god da su, neće uspjeti.

''Mi se nećemo baviti sami sobom i kroz HNS ćemo štiti sebe'', rekao je i kako u HNS-u ''neće biti onih koji razmišljaju drukčije nakon što se donese konačna zajednička odluka''.

Video: RTV HB | Svečana akademija u povodu 30. obljetnice utemeljenja HVO-a

Između ostalog, Čović je rekao kako je ovo ''povijesno vrijeme za hrvatski narod u BiH''.

''Mi moramo znati da iza sebe imamo sve institucije Republike Hrvatske. Da nije bilo hrvatskog naroda u BiH ne bi bilo Hrvatske, nemojte se ljutiti. Da nije bilo HVO-a, teško da bi imali Hrvatsku u današnjim granicama'', rekao je Čović

"Morali smo napraviti svoj javni servis, Nekima to smeta, ali to je ono što moramo činiti

''Pokušat ćemo napraviti dogovor o Izbornom zakon u BiH bez velikih iluzija. Spremni smo ići ponovno na dogovore izvan BiH i jasno nam je kako nam nitko ništa dati neće'', rekao je Čović koji se osvrnuo i na RTV Herceg Bosne rekavši kako su Hrvati morali napraviti svoj javni servis iako to nekima smeta.

Kopirati
Drag cursor here to close