Govor u Kosači

Milanović u Mostaru: Što se, pobogu, dogodilo da nas smatrate neprijateljima?

Milanović je u Mostaru rekao kako Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne žele biti manjina.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2022. u 14:08

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Svi oni koji su skeptični prema BiH i prema HVO-u, svima onima koji u Hrvatskoj gaje skepsu mogu samo reći: 'Dođi da vidiš, dođi da se diviš", rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svečanosti u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru povodom 30. obljetnice HVO-a.

Naveo je kako je ''oko nas vaga za mjerenje i da će se svaka moja riječ i gesta mjeriti kao prijateljska ili neprijateljska, ali ja ovdje dolazim kao prijatelj".

''Ni prema kome nemam predrasude. Ni prema Srbima koji su bili agresori, ni prema Bošnjacima za koje se nadam da su bolji partneri nego što su to pokazali u posljednje vrijeme. Nema BiH bez Srba niti bez Bošnjaka. Treba se držati onog potpisanog i rečenog i to je bit priče'', rekao je Milanović.

Istaknuo je kako Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne žele biti manjina.

''To nije sramota i Hrvatska ima manjine. Međutim, za njihove predstavnike glasaju njihovi birači. Postoji red, za predstavnike pojedinih etničkih skupina koji su realnost glasuju isključivo pripadnici tih skupina. Da bih glasovao moram se dekalirati kao Srbin, u protivnom to nije dopušteno. Što se to dogodilo da bi netko na račun Hrvata mogao ostvariti za korist svog bošnjačkog naroda, o tome ćemo razgovarati'', rekao je.

"Mi želimo BiH čitavu, cijelu i u EU. Tek tada ona može postati građanska država, do tada je ona BiH uređena Daytonskim sporazumom. Nastala je na krvi hrvatskih vojnika ne na razornoj moći američkih raketa. Što se pobogu dogodilo da nas smatrate neprijateljima?'', rekao je.

Hrvatski je predsjednik rekao kako EU se pokazala ''kao nikakav administrator u BiH ''.

''Taj posao ne valja, ne valja jer ga vode oni koji ne razumiju. Za koje ne tvrdim da su zlobni. Nema nijednog opravdanja. Da, provocirat ću. Ako status kandidata može imati Srbija, kako onda mogu zanijekati BiH. Što je s Kosovom? Srbija se mora odlučiti gdje je. Je li Banja Luka Zapad ili želi biti s Moskvom?'', rekao je, između ostalog, Milanović.

Spomenuo je i Aliju Izetbegovića rekavši kako "Neću reći to nije naš rat, kao što je to rekao bosanskohercegovački državnik jer ono zaista jest bio naš i njihov rat".

''Taj bosanskohercegovački predstavnik je primio puni viši orden nego što ste vi zapovjednici danas. Zašto ga je primio i zašto ga njegovi nasljednici ne vrate ako je Hrvatska zločinačka država i ako je HVO zločinačka organizacija?'', upitao je Milanović.

Odličja

Milanović je posmrtno odlikovao redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost u ratu generala Ivu Lozančića, zapovjednika 111 XP brigade iz Žepča. Odličje je preuzela njegova kći Ivana Lozančić.

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama HVO-a te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju odlikovana su Zborna područja HVO-a Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Odličja su primili zapovjednik Zbornog područja Mostar Petar Zelenika, zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad, brigadir HVO-a Ivan Tanjić, zapovjednik Zbornog područja Vitez, general HVO-a Filip Filipović i zapovjednik Zbornog područja Orašje, general HVO-a Đuro Matuzović.

Kopirati
Drag cursor here to close