30. obljetnica utemeljenja HVO-a

Tomo Medved u Mostaru: BiH ne bi bilo da na početku rata nije ustrojen HVO

"Današnja obljetnica prilika za izraziti zahvalnost onima koji su prije 30 godina stali u obranu slobode".
Vijesti / Flash | 08. 04. 2022. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"BiH ne bi bilo da na početku rata nije ustrojen HVO koji je odigrao značajnu ulogu u njezinoj izgradnji", kazao je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar branitelja Tomo Medved na obilježvanju 30. obljetnice utemeljenje HVO-a u Mostaru.

On je istaknuo kako je "današnja obljetnica prilika za izraziti zahvalnost onima koji su prije 30 godina stali u obranu slobode".

"Ovo obilježavanje je prilika da se prisjetimo neizbrisivih činjenica, koje se često zaboravljaju, ali i osporavaju", naglasio je Medved.

On je podsjetio da je HVO odigrao značajnu ulogu u izgradnji BiH, kao i na zaustavljanje tenkova u Pologu te naveo: "Kao obrambena oružana snaga HVO je pokazalo iznimnu hrabrost, snagu i sposobnost izrasta u silu koja je i danas okosnica Oružanih snaga i BiH".

Potpredsjednik hrvatske Vlade naveo je kako "smo svjedoci svakodnevnog izvrtanja Daytonskog sporazuma što poriva temelje BiH".

"Hrvati u BiH traže poštivanje Ustava, a Vlada RH ih u tome potpuno podržava posebno zbog žrtve koju su podnijeli", rekao je Medved.

Također, naglasio je važnost nastavka gospodarske suradnje između BiH i Hrvatske te ostvarivanje brojnih projekata.

"Vlada stoji uz hrvatski narod u BiH i to činimo snažnom političkom podrškom, ali i financiranjem projekta", istaknuo je.

On je naveo kako je to "moralna odgovornost" Hrvatske te naveo kako 30 obljetnica HVO- treba biti nadahnuće, uporište za političko zalaganje ravnopravnosti Hrvata te prekretnica za obnavljanje suradnje bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

"Budite ponosni na svoj doprinos u obrani BiH jer ste svojom žrtvom i životima donijeli mir", zaključio je Medved.

Kopirati
Drag cursor here to close