Odgovor 2021

Dodik nakon vojne vježbe: Miran razlaz u BiH 'jedina opcija'

"Izetbegović želi da ostvari koncepcije njegovog oca u vezi s muslimanskom državom. U njoj bi muslimani vladali i odlučivali o svemu. Srbi bi bili vječito kažnjeni. Naravno da se to neće dogoditi", rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2021. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio da je "granica" između Republike Srpske i Federacije BiH definitivna i da neće biti mijenjana pošto je "međunarodno priznata".

Milorad Dodik je dao izjavu novinarima poslije združene taktičke vježbe policije i vojske Srbije "Odgovor 2021" na Pasuljanskim livadama, Dodik je rekao da "mnogi govore da nisu za promjenu granica“ po pitanju BiH. Dodao da ni on "nije za promjenu granica".

"‘Granica’ između Republike Srpske i drugog entiteta (Federacije BiH) uspostavljena je međunarodnim (Daytonskim) sporazumom. Ona je definitivna i neće se mijenjati. To što je ta granica sastavni dio međunarodnog ugovora govori da ona ima ‘međunarodno priznanje'“, kazao je Dodik.

On je ponovio da je miran razlaz u državi "jedina opcija" . Dodao da će "sigurno biti ostvarena".

"U BiH se razgovaralo i razgovara se o mogućnosti mirnog razlaza. Što je jedina opcija i ona će sigurno biti ostvarena u nekom narednom razdoblju. U uvjetima kada Stranka demokratske akcije i (njen lider Bakir) Izetbegović donose deklaracije kako BiH treba organizirati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda… Jedina varijanta koja može biti realna je da se mirno raziđemo", naveo je Milorad Dodik.

Dodao je da Izetbegović "ide za tim da Srbe u BiH naziva agresorima". Želio bi da ostanu u BiH kako bi realizirao “koncepcije njegovog oca Alije Izetbegovića”.

"Izetbegović želi da ostvari koncepcije njegovog oca u vezi s muslimanskom državom. U njoj bi muslimani vladali i odlučivali o svemu. Srbi bi bili vječito kažnjeni. Naravno da se to neće dogoditi", rekao je Dodik.

On je kazao da i u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji, "postoje oni koji su našli za shodno da napadnu RS i srpsku stranu u cjelini čim je pokrenuta priča" o promjeni granica na prostoru bivše Jugoslavije, prenosi N1. Poslije navoda da je slovenački premijer Janez Janša poslao u Bruxelles neformalni dokument s tom tematikom.

"Taj jedan antišovinizam koji postoji iskazuje se u svakoj prilici. I na svakom mjestu kod onih koji su vječiti pratioci ideja koje dolaze iz Sarajeva", naveo je Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close