Gotova priča

Bivši komandos je novi premijer Izraela

Naftali Bennett je 49-godišnji sin židovsko-američkih imigranata i židovski ultranacionalist, odnosno cionist, ušao je u politiku kao Netanyahuov šef kabineta od 2006. do 2008.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2021. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka Yesh Atid (Ima budućnosti), čelnika Yaira Lapida, uspjela je uz pomoć male arapske stranke Ra'am sastaviti koalicijsku vladu kratko prije isteka roka, te će Izrael nakon dugih pregovora dobiti novu vladu koja će okončati dugogodišnju vladavinu dosadašnjeg  premijera Benjamina Netanyahua.

"Čelni čovjek Ra'ama, Mansur Abas, potpisao je dokument koji omogućava čelniku Yesh Atida, Yairu Lapidu, da izvijesti predsjednika Reuvena Rivlina da je uspio sastaviti vladu nakon sporazuma koje smo postigli", rekao je Lapidov glasnogovornik, navodeći da je sporazum postignut kratko prije isteka roka za formiranje vlade, čime se okončava era dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua.

"Mansur Abas i Yair Lapid potpisali su koalicijski sporazum o formiranju vlade jedinstva", kazao je glasnogovornik, objavljujući da su uspješno privedeni kraju pregovori vođeni  posljednjih tjedana između različitih stranaka.

Do formiranja vlade dolazi dva mjeseca nakon izraelskih izbora i nakon brojnih iznimnih napora da se skupa povežu stranke koje dolaze s različitih krajeva političkog spektra. 

Sporazum je postignut kratko prije isteka roka od 28 dana koji je Lapid dobio za formiranje vladajuće većine.

Nova vlada trebala bi prisegnuti 14. lipnja.

Formiranje nove vlade okončat će višegodišnju eru vladavine dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua. 

Lapid, koji je do sada bio oporbeni čelnik, trebao je potporu jednostavne većine od ukupno 120 zastupnika u Izraelskom parlamentu Knessetu.

Njegova koalicija uključit će i ekstremno desnu stranku Yamina, navode lokalni mediji.

Sedam malih stranaka ujedinilo se pod Lapidovom Yesh Atid (Ima budućnosti), a ujedinila ih je zajednička želja da svrgnu Netanyahua, kojemu se trenutno sudi zbog korupcije.

Čelnik Yamine Naftali Bennett i Lapid složili su se da se rotiraju na dužnosti premijera, pa će premijer prve dvije godine biti Bennet, a potom će ga na tom mjestu zamijeniti Lapid, navode medijska izvješća.

Lapid će do tada obavljati dužnost ministra vanjskih poslova.

Njegova stranka spada u politički centar i bila je druga najjača snaga na izborima u ožujku, nakon Netanyahuove desne, konzervativne stranke Likuda.

Lapid je u politiku ušao nakon karijere televizijskog voditelja te je bio ministar financija u prethodnoj Netanyahuovoj vladi.

Netanyahu je vodio zemlju od 2009. , a bio je premijer i u razdoblju 1996-1999. što ga čini najdugovječnijim čelnikom izraelske vlade.

Čelnik Yamine Naftali Bennett politički je stasao kao Netanyahuov štićenik. Ovaj 49-godišnji sin židovsko-američkih imigranata i židovski ultranacionalist, odnosno cionist, ušao je u politiku kao Netanyahuov šef kabineta od 2006. do 2008. Upravo se njemu i njegovoj zamjenici Ayelet Shaked pripisuje dobar dio zasluga za Netanyahuov uspon od lidera oporbe do premijera, piše Washington Post.

Nakon što se razišao s Netanyahuom, navodno u ne baš prijateljskim odnosima, vodio je Vijeće Ješa, pokret židovskih doseljenika na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali, a zatim se pridružio Židovskom domu, desničarskoj religijsko-cionističkoj stranci, također posvećenoj interesima doseljenika.

2012. je postao predsjednik te stranke, no već sljedeće godine je ušao u Netanyahuovu vladu. Ondje je između 2013. i 2020. bio na čelu ni manje ni više nego pet ministarstava, od čega tri istodobno: ministar ekonomije (2013.-2015.), ministar zdravstva (2013.-2015.), ministar za dijasporu (2013.-2019.), ministar obrazovanja (2015.-2019.) i ministar obrane (2019.-2020.).

Dok je bio na čelu Židovskog doma, Bennettov glavni politički zahtjev bila je aneksija Zapadne obale, iako bi to bilo ilegalno prema međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih naroda - baš kao što je ilegalna i izgradnja naselja na tom teritoriju, gdje trenutno živi više od 400 tisuća židovskih doseljenika - uz još 200 tisuća u istočnom Jeruzalemu, dijelu grada koji je trebao pripasti nesuđenoj palestinskoj državi, a koji je Izrael već de facto anektirao 1980.

Kopirati
Drag cursor here to close