Novi sastanak

Čović - Grlić Radman: Izrael ima apsolutno pravo zaštiti se od napada

Dužnosnici su prije zajedničkog sudjelovanja na komemoraciji i obilježavanju 76. obljetnice Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskoga naroda na Radimlji kod Stoca, komentirali političku, sigurnosnu i epidemiološku situaciju u BiH
Vijesti / Politika | 22. 05. 2021. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se danas s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom s kojim se složio kako Izrael ima apsolutno pravo zaštiti se od napada terorističkih organizacija, ali i obvezu u postizanju mira.

Dužnosnici su prije zajedničkog sudjelovanja na komemoraciji i obilježavanju 76. obljetnice Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskoga naroda na Radimlji kod Stoca, komentirali političku, sigurnosnu i epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Politički dijalog i kompromis te potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine, koji je rezultirao održavanjem izbora u Mostaru, uz medijaciju i sudjelovanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH, mora biti vodilja daljnim nužnim reformskim procesima u BiH, istaknuto je na sastanku.

Sukladno potpisanom Mostarskom sporazumu, moraju se napraviti određene izmjene i u Izbornom zakonu, odnosno izbornom zakonodavstvu uz ograničene izmjena Ustava, kako bi kompletan izborni proces bio transparentniji, vjerodostojniji i kako ne bismo imali ovih problema koje sada imamo u BiH, naglašeno je.

Također, dužnosnici su se složili kako je implementacija Mostarskog sporazuma u cjelini, ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH, od čije će implementacije ovisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i pitanje daljeg kretanja BiH u procesu euroatlantskih integracija.

Dužnosnici su se osvrnuli i na trenutna politička događanja na Bliskom istoku i izraelsko-palestinskog sukoba, "koja netko svjesno, u određenoj mjeri i zlonamjerno, želi prenijeti na prostor Bosne i Hercegovine".

Na sastanku je istaknut jasan i precizan stav.

"Izrael ima apsolutno pravo oduprijeti se napadima od strane Hamasa, koji svojim djelovanjem ugrožava ne samo prostor Bliskog istoka, nego predstavlja i globalnu prijetnju. Mirovni proces i izravni pregovori dviju strana trebaju dovesti do održivog i konačnog političkog rješenja i osiguranju trajnog mira. U ovome trenutku, pokazuje se volja s obje strane da se okončaju nemiri i nadamo se da će diplomatske aktivnosti imati rezultat na zadovoljstvo i izraelskog i palestinskog naroda", zaključili su Čović i Grlić Radman.

Na današnji dan obilježava se 29. obljetnica od primitka Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, te je predsjednik Čović čestitao ministru Grlić Radmanu ovu značajnu obljetnicu, priopćio je HDZ BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close