Svi na terenu i dalje

Zračne i kopnene vojne snage gase požar kod Splita

Vijesti / Flash | 18. 07. 2017. u 07:36 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što se bura smirila, od utorka ujutro u 6 sati na gašenju požara na splitskom području ponovno su angažirane protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a u gašenju sudjeluju i kopnene vojne snage.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako su na široku vatrenu frontu upućena dva kanadera i dva airtractora, koji će prioritetno gasiti požar na najugroženijim područjima.

Tijekom ponedjeljka zračne snage sudjelovale su u gašenju deset požara na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, pri čemu su ostvarile 74 sata naleta te na požarišta izbacile 3.500 tona vode.

U protekloj noći, u Raketnoj bazi Žrnovnica i splitskim gradskim četvrtima Kamen i Kila pripadnici Hrvatske kopnene vojske bili su angažirani na gašenju požara, a nakon toga i u kontroli opožarenog područja. Također, na teren je dodatno upućeno 286 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, koji su smješteni u Lori i Divuljama.

U MORH-u napominju kako su zračne snage od početka ovogodišnje protupožarne sezone sudjelovale u gašenju 96 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 28 Splitsko-dalmatinskoj, 24 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone zračne snage ostvarile su oko 750 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 26.000 tona vode te prevezena 193 zemaljska vatrogasca i vojnika, kao i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

U požaru na splitskom području lakše ozlijeđeno 80 vatrogasaca i civila

U požaru, na više kilometara dugoj fronti od Omiša do Splita, lakše je ozlijeđeno 80 osoba, uglavnom vatrogasaca, doznaje se od ravnatelja županijske Hitne medicinske pomoći Lea Luetića.

Luetić je u utorak ujutro Hini izjavio kako je Hitna u posljednja 24 sata pružila pomoć za 80 osoba, od kojih su većina vatrogasci s terena, ističući kako je prava sreća da nitko od njih nije teže ozlijeđen.

"Svi ti ozlijeđeni su većinom vatrogasci, nešto malo ima i civila. Uglavnom se radilo o reakcijskom konjuktivitisu, prekomjernom udisanju dima i lakšim opeklinama ruku i nogu. Na požarištu se i dalje nalaze naša tri tima liječnika, tehničara i vozača koji gasiteljima pružaju pomoć u slučaju da im ona zatreba", kazao je Luetić i dodao da prate situaciju kako će se odvijati.

Doznaje se i da je u Prihvatnom centru Spaladium Arene, organiziranom za zbrinjavanje u slučaju evakuacije i ozljeda zbog požara, sklonište zatražilo ukupno 11 osoba, od čega osam stranaca.

Kopirati
Drag cursor here to close