Posjet Jasenovcu

Zbog Vučića Srbija najavila protumjere Hrvatskoj

Hrvatsko ministarstvo je, po riječima Selakovića, istaknulo da posjete visokih državnih dužnosnika Spomen području Jasenovac ''ne mogu biti privatnog karaktera''.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2022. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Zemljovidni prikaz granice Hrvatske i Srbije

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković ocijenio je danas da je "zastrašujuća odluka" Hrvatske da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli da ode u posjetu Jasenovcu, i najavio da će Vlada Srbije odlučiti o "protumjerama".

Selaković je novinarima u zgradi ministarstva pročitao službenu notu, koju je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske 15. srpnja uputilo Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, u kojoj se navodi da je posjeta Vučiću odbijena jer nije bila unaprijed prijavljena i službeno dogovorena između dvije države, piše Beta.

Hrvatsko ministarstvo je, po riječima Selakovića, istaknulo da posjete visokih državnih dužnosnika Spomen području Jasenovac ''ne mogu biti privatnog karaktera'', dodajući da će eventualna posjeta biti moguća uz dogovor uobičajenim diplomatskim kanalima.

Selaković je kazao i da je srbijansko ministarstvo notom odgovorilo Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu, ali da je ''otpravnica poslova tog veleposlanstva odbila da primi tu notu''.

Navodeći što piše u noti, Selaković je kazao da je Ministarstvo ''šokirano tom protupravnom i antieuropskom odlukom'', uz ocjenu da se njome ''grubo kriši princip slobode kretanja''.

Po njegovim riječima, Vučićeva namjera bila je ''samo da položi cvijeće i zapali svijeću na mjestu gdje je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno stotine tisuća Srba''. Selaković je istaknuo da je srbijanski predsjednik ''zainteresiran za sužbenu posjetu Spomen području Jasenovac, u bilo kom terminu do 17. rujna ove godine'', uz napomenu da očekuju ''omogućavanje neometane posjete''.

Ministar je naveo i da je u Srbiju u prethodnih godinu dana zabilježeno više od 700 ulazaka nositelja diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske bez prethodnih službenih najava, a da je među njima bio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuks i drugi visoki dužnosnici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas trebalo da privatno posjeti Jasenovac, ali da je odložio tu posjetu ''zarad dobrih odnosa'' Srbije i Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close