Neće s Vladom

Komemoracija u logoru Jasenovac: "Bojkot" Milanovića i židovskih predstavnika

Vijesti / Svijet | 22. 04. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixell / Zoran Milanović u Jasenici

Na 77. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u petak se održava komemoracija na kojoj, uz predstavnike državnog vrha, sudjeluju predstavnici naroda žrtava tog logora i antifašista, ali bez predstavnika Židova.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je zasebno odao počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika logora, ne želeći biti u koloni s članovima Vlade.

Milanović neće s Vladom

Milanović je jutros u 9 sati s izaslanstvom podno spomenika "Cvijet" položio cvijeće i kamenčiće, a zasebni dolazak objasnio je jučer rekavši da ne želi biti na komemoraciji s članovima Vlade jer "u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave liberalima".

Pritom je najavio da će i idući tjedan biti u Jasenovcu uz Koordinaciju židovskih općina koja će počast žrtvama Jasenovca odati na Dan sjećanja na žrtve holokausta, a svoj nedolazak na današnju komemoraciju objasnila je nezadovoljstvom jer vlast nije zabranila ustaško znakovlje, prenosi HRT

U izaslanstvu predsjednika države bili su i predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić te posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Nakon Milanovića, kod Kamenog cvijeta ruže su položili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković u ime izaslanstava Sabora i Vlade. Počast će odati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća, romske nacionalne manjine i SDP-a.

Predsjednik Vlade zatim će položiti vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica i zapaliti svijeću kod Zida boli u Romskom memorijalnom centru Uštica te se sastati sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Bez židovskih predstavnika

Ni ove godine neće biti zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac. Iz Koordinacije židovskih općina ranije su potvrdili da će u Jasenovca ići sljedećeg tjedna, a na današnjoj komemoraciji neće sudjelovati nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaško znakovlje.

Komemoracija u Spomen području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša koji je preživjelo njih tek stotinjak. Ujedno se počast odaje svim stradalima kao i preživjelim logorašima.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH. Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubojstva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubojstva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Kopirati
Drag cursor here to close