''Europske vrijednosti''

Brnabić: Vučić odložio posjet Jasenovcu radi dobrih odnosa Srbije i Hrvatske

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto "gdje je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine tisuća Srba, jedini logor za djecu" na tlu Europe za koji ona zna.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2022. u 11:32 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio tijekom dana privatno posjetiti Jasenovac, ali da je odložio taj posjet "radi dobrih odnosa" Srbije i Hrvatske, prenosi agencija Hina.

Ona je na Televiziji Pink, u povodu pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti "najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske".

Nevjerojatni presedan

"Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatni presedan", kazala je Brnabić i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto "gdje je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine tisuća Srba, jedini logor za djecu" na tlu Europe za koji ona zna, i da je tamo htio položiti cvijeće, a da je sprječavanje tog posjeta, što je najavila jedna članica Europske unije, "ne skandal, već mnogo više".

"Vučić će sad tražiti službeno posjet, pa da vidimo te europske vrijednosti", kazala je Brnabić ocijenivši da odlaganje njegova posjeta Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti "nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku".

Jutarnji list u nedjelju je prenio, pozivajući se na izvore u vladi, da je Vučić planirao privatni posjet Jasenovcu i Pakracu, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu. Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu.

Pupovac je prenio tu informaciju hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, a u Vladi su "ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj", piše list.

"Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz BiH, odnosno njezina entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac", navodi Jutarnji.

''Provociranje hrvatske strane'' bez protokola

Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči obljetnice Oluje, a da onda srpski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju, piše list.

"Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika 'svesrpskog sveta' u Hrvatskoj mu neće proći", prenosi izvor iz vlade, piše Jutarnji list.

"Vučić će se očito morati zadovoljiti s posjetom Gradini u Republici Srpskoj gdje se svake godine obilježava stradanje Srba u Jasenovcu, a bude li htio prijeći granicu, to mu neće biti dopušteno", dodaje list.

"Ovdje nema ni jedne dobre namjere, ni jednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir", poručuju iz hrvatske Vlade, prenosi Jutarnji.

Vučić je na Televiziji Pink nedavno govorio kako ni jedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu.

Na to je reagirao bivši srpski predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da "povijest počinje od njega".

"Ova laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac morbidna je, jer je uporabu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije osobnih ambicija teško i komentirati", rekao je Tadić za Danas.

Bivši predsjednik Srbije dodao je kako je "ključna razlika između njega i Vučića to što on posjete mjestima stradanja nije upotrebljavao za natjecanje i za raspirivanje mržnje i lažnog patriotizma".

Kopirati
Drag cursor here to close