Knežević

Zbog vojnih stanova: BiH na rubu ogromnog financijskog problema

"Postoji desetak predmeta na Europskom sudu za ljudska prava iz grupe vojnih stanova. I ono što se kod nas zove `iskaz u KM-ovima`, na Eurpskom sudu je dva puta toliko u eurima, što znači četiri puta više", pojašnjava Knežević.
Vijesti / Flash | 25. 07. 2018. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević tvrdi da će se Federacija BiH uskoro suočiti sa ogromnim financijskim problemom zato što godinama zanemaruje provođenje odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče pravične naknade bivšim vlasnicima vojnih stanova.

"Postoji desetak predmeta na Europskom sudu za ljudska prava iz grupe vojnih stanova. I ono što se kod nas zove `iskaz u KM-ovima`, na Eurpskom sudu je dva puta toliko u eurima, što znači četiri puta više", pojašnjava Knežević.

Prema njegovim riječima, to je ozbiljan i ogroman iznos po proračun FBiH, ako svi apelanti krenu sa stavom da je odluka Ustavnog suda BiH neefektivna, jer se njihovo pravo ne provodi, da FBiH ne želi provesti odluku i tražiti od Europskog suda da u skladu sa standardima u predmetu "Đokić" i nekim drugima utvrdi njihov imovinski dio.

"Ustavni sud nije tražio da istog momenta svima isplate, nego da utvrde rokove, načine i slično", rekao je Knežević za "Oslobođenje".

On smatra da će se problem stvoriti i ako se uđe u situaciju da Ustavni sud BiH određuje naknade, jer moraju ih odrediti prema standardima Europskog suda.

"Da će se FBiH suočiti sa velikim problemom, hoće. Ovo je već osma godina. Pa da se barem nešto radi", utvrdio je Knežević.

Europski sud za ljudska prava je presudama "Đokić protiv BiH" iz 2010. godine i "Mago i drugi protiv BiH" iz 2012. godine utvrdio povredu imovinskih prava iz člana jedan prvog Protokola uz Europsku konvenciju i obavezao tuženu zemlju da u korist aplikanata isplati naknadu od 1.000 eura po metru kvadratnom njihovog prijeratnog stana.

Vlada FBiH je na sjednici 21. ožujka utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i uputila ga Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje po hitnoj proceduri.

Ovim zakonskim izmjenama utvrđeno je pravo na naknadu u korist osoba koje nisu stekla pravo na stan u Srbiji ili Crnoj Gori. Visina naknade, prema predloženom članu 39e., određuje se prema građevinskoj vrijednosti stana koja iznosi 600 KM po metru kvadratnom stana, korigirana koeficijentom položajne vrijednosti stana.

Ovako utvrđena vrijednost stana umanjuje se po osnovu amortizacije po stopi od jedan posto godišnje. FBiH trenutno raspolaže podacima za oko 800 stanova za koje će biti isplaćivane naknade, te je već napravljena financijska procjena za realizaciju za koju je potrebno izdvojiti 12 milijuna KM.

Agent BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu Belma Skalonjić dostavit će prijedlog zakonskih izmjena FBiH Odboru ministara Vijeća Europe koji će razmatrati prihvatljivost predloženih zakonskih rješenja posebno u pogledu visine propisane naknade.

Odluka se očekuje na jednoj od narednih sjednica Odbora ministara, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close