Medić i Rajič

Zatražena veća kazna zatvora za zločin u ''Dretelju''

Medić je proglašen krivim za sudjelovanje u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen je na sedam i po godina zatvora
Vijesti / Flash | 08. 05. 2018. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je od Apelacijskog vijeća zatražilo veću kaznu zatvora za Ivana Medića, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na 14 godina za ratni zločin počinjen u logoru ''Dretelj'' kod Čapljine, kao i da se oslobađajuća presuda Tonći Rajiču preinači u osuđujuću ili da se obnovi postupak, piše Birn.

Sud BiH je u studenom 2017. nepravomoćno osudio Medića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 14 godina, dok je Rajič oslobođen krivice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u ''Dretelju''.

Medić je proglašen krivim za sudjelovanje u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen je na sedam i po godina zatvora. Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin i u drugom predmetu, Mediću je izrečena jedinstvena kazna.

Prema prvostupanjskoj presudi, Medić je osuđen i da je u lipnju 1992. godine u logoru ''Dretelj'', zajedno s R.M., zlostavljao svjedokinju ''B''.

Tužiteljstvo je izjavilo žalbu zbog povreda odredaba kaznenog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i izrečene sankcije.

''U odnosu na Medića, Tužiteljstvo nije zadovoljno visinom izrečene sankcije'', rekao je tužitelj Vladimir Simović, dodavši da u presudi ranija osuđivanost nije cijenjena kao otežavajuća okolnost, a da je olakšavajućim okolnostima dat prevelik značaj.

Govoreći o oslobađajućoj presudi Rajiču, Simović je kazao da Prvostupanjsko vijeće nije pravilno utvrdilo činjenično stanje, kao ni svjedočenje oštećene ''A''.

Žalbu na prvostupanjsku presudu izjavila je i punomoćnica svjedoka “A” i “B” Zinaida Ibrahimović iz Udruženja “Vaša prava BiH”, koja je istakla kako je u interesu pravde da se o imovinskopravnom zahtjevu odluči tijekom postupka. Zatraženo je da se preinači presuda u odnosu na odluku o ovom zahtjevu i da se on u cijelosti usvoji. Ibrahimović je naglasila da bi svjedokinje u parničnom postupku morale skinuti mjere zaštite koje su dobile, te da bi došlo do njihove retraumatizacije.

Obrana Medića je izjavila žalbu iz svih zakonskih razloga i predložila da se prvostupanjska preinači u oslobađajuću, ili da se pak ukine i održi novi pretres. Naglašeno je, između ostalog, i da nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za čitanje zapisnika svjedoka ''C''.

''Molim Sud da mi dozvoli da nadopunim svoju prvu izjavu koju sam dao i da riješim misteriju Dretelja'', rekao je optuženi Medić, dodavši da nije kriv.

Rajičev odvjetnik Jasmir Muratović je zatražio da se žalba Tužiteljstva odbije, smatrajući da je prvostupanjska presuda pravilna.

Odluku o žalbama Apelacijsko vijeće će donijeti naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close