Hitna sjednica

Zastupnici kritizirali proceduru, pa usvojili prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca

Novi zakon harmonizira susav sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.
Vijesti / Flash | 21. 12. 2023. u 21:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je večeras, na hitnoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I.), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Nema smisla, gdje je VM BiH?

Novi zakon harmonizira susav sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Zastupnik Branislav Borenović (PDP) je tijekom rasprave o hitnom postupku kazao da je skandalozno da se naprečac zakaže hitna sjednica, po zahtjevu Vijeća ministara BiH, kojeg večeras nema na sjednici.

''Nema smisla. Iz Vijeća ministara BiH se nitko nije udostojio da dođe ovdje, bar da budu prisutni na ovoj sjednici. To pokazuje kakav je odnos prema Zastupničkom domu, prema svima nama'' - kazao je Borenović.

Naveo je da treba "situacija da se uozbilji i ako treba da se napravi pauza da dođe neko iz Vijeća ministara BiH".

Dogovoreno

Predsjedatelj Zastupničkog doma Marinko Čavara (HDZBiH) je kazao da su danas, na sjednici Kolegija u proširenom sastavu, ovo dogovorili.

''Tražili smo od Vijeća ministara BiH, s obzirom na važnost ovog zakona, kako ne bi bili na sivoj ili nekoj drugoj listi, da danas završimo ovu obvezu koja je pred nama, kako bi omogućili svima da od ovoga imaju koristi, što se tiče BiH. Znači, ovo je zaključak Kolegija u proširenom sazivu'' - pojasnio je Čavara.

Zastupnik Jasmin Emrić (NES-Za nove generacije) je sugerirao da se radi u skladu sa Poslovnikom, u kojem je navedeno da u slučaju odsustva predlagača akta o njemu se ne raspravlja, osim ako Dom ne odluči drugačije.

''Moramo odlučiti o tome da li ćemo raspravljati o aktu u odsustvu predlagača'' - kazao je Emrić.

Poslanik Mladen Bosić (SDS) je ustvrdio da nemaju uvjeta za nastavak ove sjednice.

''Pored toga što nema predlagača, mi smo dobili materijale u toku prethodne sjednice koja je trajala do večeras, bez mogućnosti da proučimo te materijale i da kvalitetno učestvujemo u njihovom donošenju'' - kazao je Bosić.

''S povezom na očima glasamo''

Zastupnik Safet Kešo (SDA) je kazao da nije imao priliku uopće da pročita ovaj zakon.

''Od nas se traži da sada, s povezom na očima, glasamo za ovaj zakon'' - kazao je Kešo.

Dodao je kako ne vidi razlog da se ne ostavi par dana vremena da zastupnic pročitaju zakon, da vide o čemu se radi.

''Veoma smo opredjeljeni da podržavamo zakone ove vrste, ovog evropskog karaktera, ali na ovaj način nas dovodite u situaciju da pristajemo na poniženje ovog parlamenta ''- kazao je Kešo.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Zvizdić (Narod i pravda) je apelirao na kolege da danas, po hitnoj proceduri, usvoje ovaj zakon.

Kazao je da, odugovlačenjem "preuzimamo rizik da odemo na sivu listu Moneyvala i FATF-a".

''Evaluacijski tim će nas vrlo brzo posjetiti, da će u toku svoje posjete razgovarati sa više od 50 institucija i provjeriti usklađenost ovoga zakona sa više od 200 zakonskih i podzakonskih akata, unutarnjih i međunarodnih sporazuma koji reguliraju ovo pitanje'' - naveo je Zvizdić.

Zastupnici su nakon obavljene rasprave, prihvatili da Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti razmatraju po hitnom postupku. Potom su ga, nakon kraće rasprave, sa 34 glasa "za", bez glasova protiv i sa dva uzdržana i usvojili.

Kopirati
Drag cursor here to close