Upućen u PSBiH

Zakon o VSTV-u i dalje ne osigurava kontrolu imovine sudija i tužitelja

Za TIBiH je sporan i način provjere prijavljenih podataka u imovinskim kartonima gdje se ostavlja prostor za subjektivnu procjenu kriterijuma rizika i nejednak tretman pri izboru nositelja pravosudnih funkcija.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2023. u 12:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), koje je Vijeće ministara BiH uputilo u parlamentarnu proceduru, pogoršane su novim izmjenama kojima vlast nastoji oslabiti mehanizme prevencije sukoba interesa, kontrole povezanih osoba i imovinskih kartona nositelja pravosudnih funkcija.

Ocjena je to Transparency Internationala u BiH (TIBIH), koji u priopćenju za javnost upozorava na negativne posljedice takvih poteza, a u vezi s čime je uputio komentare predlagaču zakona kao i dopis Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) i klubovima zastupnika.

Nove izmjene koje sužavaju odredbe o sukobu interesa

''Prijedlog Zakona koji je upućen u proceduru iako djelimično unaprjeđuje mehanizme odgovornosti u pravosuđu nije adresirao sve preporuke Venecijanske komisije i Europske unije jer je Vijeće ministara BiH unijelo nove izmjene koje sužavaju odredbe o sukobu interesa i opseg informacija koje nositelji pravosudnih funkcija i članovi Vijeća moraju prijavljivati u imovinskim kartonima'' - upozoravaju iz TIBiH.

Pored toga, TIBiH podsjeća kako je od početka upozoravao da "obveza podnošenja podataka o imovini samo za članove istog domaćinstva ostavlja mogućnost prijavljivanja imovine na bliske srodnike na način da se imovina prikriva i prenosi npr. na punoljetnu djecu koja ne žive u istom domaćinstvu, čime se ponovo omogućava skrivanje informacija o imovini i načini njenog sticanja".

''Također, ostavlja se i mogućnost da oni za koje postoji obveza da dostave podatke o imovini to odbiju, što otvara dodatni prostor za zaobilaženje odredbi o prijavljivanju imovine'' - precizira se.

Prepreka za efikasnu kontrolu imovine

Za TIBiH je sporan i način provjere prijavljenih podataka u imovinskim kartonima gdje se ostavlja prostor za subjektivnu procjenu kriterijuma rizika i nejednak tretman pri izboru nositelja pravosudnih funkcija što će, kako navode, u konačnici prestavljati prepreku za efikasnu kontrolu imovine i privatnih interesa nositelja javnih funkcija.

''S druge strane, sankcije za nepravovremeno dostavljanje ili za svjesno dostavljanje netačnih ili nepotpunih informacija u imovinskim kartonima nisu adekvatno propisane. Također, sporno je i to što je Jedinica za integritet, koja bi trebala biti nadležna za provođenje odredbi o sukobu interesa i kontrolu imovinskih kartona, postavljena u Tajništvo VSTV-a što dovodi u pitanje njenu neovisnost i nepristrasnost u odnosu na same članove Vijeća'' - pojašnjava se u priopćenju.

Stoga, TIBiH smatra kako predložene izmjene i dalje ne rješavaju na adekvatan način pitanja sukoba interesa i nespojivosti drugih poslova nositelja pravosudnih funkcija, kao i statusa i nezavisnosti Ureda disciplinskog tužitelja, a što je preduslov za osiguranje odgovornosti sudija, tužilaca i članova vijeća.

Gora verzija od postojeće

''Posebno zabrinjava činjenica da vlast ovako važnim reformskim zakonima pristupa na način da se pokušavaju razvodniti suštinske reforme na šta je upozorila i međunarodna zajednica a treba podsjetiti da je bilo i nekoliko pokušaja da se zakoni iz 14 prioriteta usvoje u verziji koja je gora od postojeće i koja dodatno može unazaditi stanje korupcije u BiH'' - navodi se u priopćenju.

Stoga, TIBiH poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da kroz parlamentarnu proceduru usvoji rješenja koja su prethodno usuglašena s europskim i međunarodnim standardima, "a kako bi se izbjeglo dalje podrivanje ionako niskog povjerenja javnosti u pravosudne institucije koje je po svim relevantnim istraživanjima na istorijskom minimumu".

Kopirati
Drag cursor here to close