Istraga ubojstva Radenka Bašića

Nakon Dodikovih ''neprimjerenih'' komentara VSTV dao podršku Tužiteljstvu u RS-u

Iz ove institucije su naveli kako osuđuju pritiske na one koji su angažirani u istrazi i zbog toga izloženi neprimjerenim komentarima i uvredama, te prijetnjama u vezi sa statusom nositelja pravosudnih funkcija.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2022. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) izrazilo je podršku profesionalnom, neovisnom i nepristrasnom radu Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske i Okružnog javnog tužiteljstva u Prijedoru nakon neprimjerenih komentara Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“VSTV BiH želi da izrazi svoju punu podršku profesionalnom, neovisnom i nepristrasnom radu Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske i Okružnog javnog tužiteljstva u Prijedoru, naglašavajući da kao sustav cijenimo svaku konstruktivnu kritiku, ali ujedno osuđujemo i svaku vrstu pritisaka na rad ovih tužiteljstva i njihovih tužitelja”, navodi se u priopćenju najviše državne pravosudne institucije nakon komentara Milorada Dodika u vezi s istragom ubojstva Radenka Bašića, načelnika Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.

Iz ove institucije su naveli kako osuđuju pritiske na one koji su angažirani u istrazi i zbog toga izloženi neprimjerenim komentarima i uvredama, te prijetnjama u vezi sa statusom nositelja pravosudnih funkcija.

Dodik je na konferenciji za novinare održanoj 25. ožujka 2022. godine naveo kako je razočaran time što je Tužiteljstvo u Prijedoru oslobodilo osumnjičene koje je policija privela a za koje su prezentirani dokazi u vezi s ubojstvom načelnika policije.

“Razgovarao sam s mnogo policijskih službenika, stanje u policiji je takvo da svi oni traže brzu akciju i spremni su da rade. Isto tako rekli su da mnoge njihove akcije protiv kriminala padaju jer nemaju adekvatnu suradnju tužiteljstva”, kazao je Dodik tada, dodavši kako proračun Republike Srpske plaća tužitelje te da će se razmisliti o nastavku te prakse.

Iz Republičkog javnog tužiteljstva RS-a su u priopćenju za javnost naveli kako su iznesene neistine.

“Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), pa se samim tim postavlja pitanje tko je takve informacije plasirao i s kojim ciljem”, naveli su, dodavši kako na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala s ovom institucijom surađuju i Okružno javno tužiteljstvo u Prijedoru i Državno tužiteljstvo.

Ne postoji nijedan zahtjev MUP-a RS-a koji nije ozbiljno razmotren i kojem nije udovoljeno, stoji u priop0ćenju Tužiteljstva RS-a, te se navodi kako su Dodikove izjave usmjerene na omalovažavanje rada te targetiranje pojedinih tužitelja.

Iz VSTV-a su zbog toga pozvali sve političke aktere, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, medije i građane da se suzdrže od neprimjerenih komentara i uvreda nositelja pravosudnih funkcija, jer se na taj način narušava reputacija i povjerenje građana u pravosudne institucije.

“VSTV BiH ujedno poziva organe gonjenja da intenziviraju suradnju, imajući u vidu i da je ova situacija pokazala da postoji potreba za unapređenjem i jačanjem suradnje u kaznenom postupku”, zaključeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close