Bukvarević očekuje i podršku Vlade FBiH

Zakon o demobiliziranim braniteljima usvojiti u osnovnom obliku

Po njegovim riječima, Vlada FBiH ima obvezu da tekst zakona pošalje kantonalnim ministarstvima, jer je ovo zajednička nadležnost Federacije BiH i kantona, i u zakonu imaju određene obveze kantonalnih ministarstava prema demobiliziranim braniteljima.
Vijesti / Flash | 02. 04. 2019. u 11:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usuglašeni tekst zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji je proslijeđen svim članovima Radne skupine da ga još jednom pregledaju, jer se radi o kompleksnom zakonu koji nosi i značajna financijska sredstva. Nakon toga tekst ćemo uputiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i vjerujemo da će se vrlo brzo naći na jednoj od idućih sjednica, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Po njegovim riječima, Vlada FBiH ima obvezu da tekst zakona pošalje kantonalnim ministarstvima, jer je ovo zajednička nadležnost Federacije BiH i kantona, i u zakonu imaju određene obveze kantonalnih ministarstava prema demobiliziranim braniteljima. Nakon toga, zakon će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

''Obveza federalnog Ministarstva za pitanja branitelja i invalida OOR-a je da čim prije uredimo usuglašeni tekst zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članovima njihovih obitelji i uputimo ga Vladi FBiH i mi ćemo učiniti sve da to bude u najkraćem vremenskom razdoblju'', kaže Bukvarević.

Nakon izuzetno dobrog rada u Radnoj skupini i jasne opredijeljenosti svih članova da se donese realan i provodljiv zakon, Bukvarević očekuje i podršku Vlade FBiH, ali i Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH.

''Na sastanku Radne skupine smo svi kazali da bi bilo dobro da se zakon usvoji u osnovnom obliku u kojem ga je Radna skupina usvojila i u kojem ćemo ga uputiti Vladi FBiH. Demobilizirani branitelji nemaju zakon od 2010., ostale braniteljske kategorije imaju zakonom definirana prava kroz četiri zakona na razini Federacije iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, i ovo je prioritet u ovoj oblasti. Svi članovi Radne skupine su pozvali na usvajanje zakona u osnovnom obliku i bez dodavanja amandmana, jer bi dodavanje bilo kakvih amandmana na ovaj tekst značilo i dodatna financijska sredstva, a mi smo već s predstavnicima federalnog Ministarstva financija usuglasili i financijski dio. Stoga, vjerujem da ćemo imati ozbiljnost svih koji budu odlučivali o ovom zakonu i da će branitelji nakon skoro deset godina napokon dobiti zakonom definirana prava koja zaslužuju i koja im pripadaju'', rekao je, između ostalog, ministar Bukvarević za "Oslobođenje''

Kopirati
Drag cursor here to close