Nedostaje sredstava

Bukvarević: Moramo donijeti provodiv zakon o pravima demobiliziranih boraca

''Naš stav je da je ovaj zakon pravno neprovodiv i da su za njegovu provedbu potrebna ogromna financijska sredstva koja se ne mogu trenutno definirati'', istaknuo je ministar Bukvarević
Vijesti / Politika | 28. 02. 2019. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je Feni da su Vlada FBiH, resorno ministarstvo i koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH i HVO-a mišljenja da je potrebno donijeti realan i provodiv zakon o pravima demobiliziranih boraca, a da je zakon koji su predložili poslanici Kluba Demokratske fronte - Građanskog saveza (DF-GS) neprovodiv jer zahtijeva velika financijska sredstva. 

Resorno ministarstvo i Vlada FBiH prošle godine u srpnju su uputili u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji za čiju provedbu su se, navodi Bukvarević, osigurala sredstva. 

''Taj zakonski tekst je, kroz daljnju parlamentarnu proceduru, dopunjen velikim brojem amandmana. Naime, zastupnici su usvojili suprotne amandmane koji jedan drugog potiru. Na osnovu toga, dobili smo tekst zakona koji je apsolutno neprovodiv. Nakon toga zasjedao je Dom naroda i usvojio tekst zakona u drugačijem obliku, te komisije za različito usuglašavanje tekstova nisu uspjele usuglasiti navedeni tekst zakon'', pojasnio je Bukvarević.   

 

Početkom ove godine Klub zastupnika DF-GS predložio je, po skraćenom postupku, zakon o pravima demobiliziranih  boraca i članova njihovih obitelji, koji se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 

''O tom zakonu izjasnila se Vlada i ostala resorna ministarstva. Naš stav je da je ovaj zakon pravno neprovodiv i da su za njegovu provedbu potrebna ogromna financijska sredstva koja se ne mogu trenutno definirati'', istaknuo je ministar Bukvarević u izjavu za Fenu tijekom zasjedanja Zastupničkog doma koje je u tijeku.

Od početka sjednice ispred zgrade Parlamenta FBiH više stotina pripadnika boračke populacije prosvjeduje tražeći da se, prije svega, ispune njihova tri zahtjeva, a to su borački dodatak, objava registra boraca te da se ukine financiranje velikog broja boračkih udruženja.   

Kopirati
Drag cursor here to close