Sjednica u Banja Luci

Za Vladu RS neprihvatljive odluke Ustavnog suda BiH o imovini

Vlada Republike Srpske, navode na stranici, smatra neprihvatljivim odluke Ustavnog suda BiH kojom se podrivaju nadležnosti Republike Srpske i urušavaju egzistencijalne osnove njenog postojanja.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2023. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Twitter / Sjednica Vlade Republike Srpske 

Vlada Republike Srpske na današnjoj posebnoj sjednici donijela je Zaključak kojim je usvojila Informaciju u vezi s aktom Predsjednika Republike Srpske Milorada Dosika u vezi s državnom imovinom i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Srpske, navode na stranici, smatra neprihvatljivim odluke Ustavnog suda BiH kojom se podrivaju nadležnosti Republike Srpske i urušavaju egzistencijalne osnove njenog postojanja.

Poštivanje Zaključka

Stoga je zadužila sve institucije izvršne vlasti Republike Srpske da ''pri izvršavanju svojih nadležnosti dosljedno poštuju i pridržavaju se Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske vezanih za informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda od 2020''.

Također, preporučila je Pravobranilaštvu Republike Srpske i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, da kod svih postupaka u upravnim stvarima vezanim za građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume ili šumsko zemljište, a gdje su stranke u postupcima nositelji svojine javnog prava (Republika Srpska, jedinica lokalne samouprave, javno preduzeće, javna ustanova ili druge javne službe koji su nosioci svojine javnog prava) sva sporna pitanja rješavaju sporazumno.

''Vlada Republike Srpske preporučuje Pravobranilaštvu Republike Srpske da u skladu sa zakonskim nadležnostima, nastavi poduzimati aktivnosti radi zaštite i ostvarivanja imovinskih prava i interesa zastupanih subjekata, u skladu sa ovim zaključcima'', naveli su.

Naložila je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da izvrši sveobuhvatnu analizu Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu i predloži Vladi Republike Srpske dalje postupanje u ovim oblastima.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci, Vlada Republike Srpske zadužila je Generalno tajništvo Vlade Republike Srpske da, u suradnji s resornim ministarstvima i akademskom zajednicom, pripremi Informaciju o zaštiti prava i interesa Republike Srpske povodom djelovanja Ustavnog suda BiH, koja će se dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske, na razmatranje.

Odluka Ustavnog suda BiH

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine početkom ovog mjeseca stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, a koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila krajem prosinca prošle godine.

Odluka Ustavnog suda BiH praktično znači da se Zakon o nepokretnoj imovini stavlja van pravne snage do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH koji će o ustavnosti samog zakona odlučivati u meritumu.

Kopirati
Drag cursor here to close