Odluka

Ustavni sud BiH van snage stavio Zakon o imovini RS

Ova odluka Ustavnog suda BiH uslijedila je nakon zahtjeva Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH koji je tražio ocjenu ustavnosti ovog zakona i donošenje privremen mjere.
Vijesti / Flash | 02. 03. 2023. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, a koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila krajem prosinca prošle godine.

Ova odluka Ustavnog suda BiH uslijedila je nakon zahtjeva Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH koji je tražio ocjenu ustavnosti ovog zakona i donošenje privremen mjere. Osim Bećirovića, ocjenu ustavnosti tražili su i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH te 11 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i pet izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH praktično znači da se Zakon o nepokretnoj imovini stavlja van pravne snage do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH koji će o ustavnosti samog zakona odlučivati u meritumu.

Odluka stupa na snagu odmah, a važno je napomenuti da nije donesena jednoglasno, potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević je izdvojio svoje mišljenje.

Podsjetimo, Christan Schmidt je prije dva dana suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska koji je na snagu trebao stupiti 1. ožujka. No to nije pokolebalo Milorada Dodika u namjeri da ovaj zakon ostane na snazi.

''Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namjernik miješati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske", istakao je Dodik u izjavi za Srnu ratujući na odluku visokog predstavnika da susjednije Zakon o nepokretnoj imovini'', kazao je Dodik.

RS ne odustaje

Precizno vlasništvo i pravo raspolaganja tom imovinom je, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, trebalo biti uređeno novim zakonom koji bi bio donesen u parlamentu BiH, no to se do danas nije dogodilo zbog političkih prijepora u zemlji. Vlasti u RS su odlučile pokušati jednostrano riješiti taj problem tako što bi preuzeli svu imovinu koja se nalazi na teritoriju tog entiteta.

Zakon, čiju je provedbu u četvrtak privremeno zabranio Ustavni sud, sličan je onome kojega je Narodna skupština RS donijela u proljeće 2022. Ustavni sud BiH taj je zakon proglasio neustavnim, no čelnici RS su se, unatoč tom pravorijeku, odlučili na svojevrsnu igru iscrpljivanja s državom tako što će opetovano donositi nove zakone istog sadržaja.

Nastavak te prakse odmah je najavio predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić komentirajući odluku Ustavnog suda. "Donosit ćemo uvijek takve nove zakone", izjavio je Stevandić novinarima u Banjoj Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close