Kako je povrijeđen interes?

Ustavni sud RS odbacio zahtjev Bošnjaka o vitalnom nacionalnom interesu zbog zakona o imovini RS

Vijeće, je ocijenilo da podnositelj zahtjeva nije konkretizirao na koji način je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda,
Vijesti / Flash | 09. 02. 2023. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS nije prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcoinisanje javne vlasti.

Taj zakon, koji nije u sladu sa presudom Ustavnog suda BiH, je Narodna skupština RS usvojila na sjednici 28. prosinca 2022. godine.

"Zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se, kao i u više slučajeva do sada, obrazloženje Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem.

Vijeće, je, naime, ocijenilo da podnositelj zahtjeva nije konkretizirao na koji način je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava RS", priopćili su iz Ustavnog suda RS, a prenosi RSA.

Podsjetimo, podnositelj, odnosno Klub delegata bošnjačkog naroda u zahtjevu je istaknuo da je zakon usmjeren protiv države BiH i njenih institucija i da se njime negira Ustav BiH i podjela nadležnosti između države i entiteta, te da je na taj način povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close