Strateški kompas EU-a

Za Nizozemsku je konstitutivnost naroda u BiH diskriminatorni koncept

Nizozemska pozdravlja usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i obranu. Međutim, žali zbog činjenice što je tekst dopunjen kako bi sadržavao referencu na diskriminirajući koncept konstitutivnih naroda.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2022. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska je izrazila žaljenje što je u tekst Strateškog kompasa EU-a uvrštena konstitutivnost naroda u BiH, što je po njoj diskriminatorni koncept.

Nizozemska pozdravlja usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i obranu. Međutim, žali zbog činjenice što je tekst dopunjen kako bi sadržavao referencu na diskriminirajući koncept konstitutivnih naroda, stoji u posebnoj izjavi koju je Nizozemska objavila nakon usvajanja teksta.

Ministri vanjskih poslova i obrane država članica usvojili su u ponedjeljak Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije u kojem se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini. Nizozemska navodi da njezin pristanak na tekst ni na koji način ne signalizira promjenu pozicije vlade o osiguranju ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana, naročito kroz provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, prenosi Hina.

Naglašava da se ne bi trebao poduzeti nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi učinio izazovnijom provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda ESLJP-a ili bi dodatno produbio etničke podjele.

U presudi u predmetu Sejdić-Finci i u još nekoliko slučajeva ESLJP je presudio da su pravila za izbor članova predsjedništva BiH diskriminatorna prema pojedincima koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda. Predsjedništvo BiH čine jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close