Strateški kompas

Milanović otkrio koje su zemlje EU bile protiv hrvatskog stava o BiH

Istaknuo da ubuduće treba blokirati svaki sličan dokument u kojom se ne navodi to načelo.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2022. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berlin, Amsterdam i Stockholm protivili su se spominjanju "konstitutivnih naroda" u Bosni i Hercegovini u dokumentu EU-a, kazao je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović i istaknuo da ubuduće treba blokirati svaki sličan dokument u kojom se ne navodi to načelo.

Vijeće za vanjske poslove Europske unije usuglasilo je u utorak tekst ''Strateškog kompasa'' koji se tiče sigurnosnog aspekta Europske unije i u kojem se spominje BiH.

Premijer RH Andrej Plenković kazao je u utorak da je na prijedlog Hrvatske uvrštena referenca na konstitutivne narode i ''sve ono što je propisano Ustavom BiH'' i da se nada kako će se to ''reflektirati na daljnje razgovore između političkih stranaka u BiH kako bi se postiglo rješenje i kompromis o Izbornom zakonu''.

Milanović je novinarima izjavio da je hrvatska diplomacija sa sastanka vijeća ''prvi put otišla nepodvijenog repa''.

''Drago mi je, ne znam zašto je trebalo toliko dugo'', rekao je Milanović u Vinkovcima gdje je sudjelovao na 15. obljetnici ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

''Znam da se hrvatska diplomacija morala oznojiti da postigne tako malu stvar. Dobro je da su to konačno iskamčili jer znam kakve su otpore imali i od koga – i od Berlina i od Amsterdama i od Stockholma'', istaknuo je Milanović.

''Tim ljudima treba objasniti – ako ne razumiju neka maknu prste od toga. Hrvatska ne komadati BiH i ne priprema nikakvu agresiju. A bogami ni Srbija, a ni Rusija jer ne može'', dodao je.

Milanović je kazao i da je Hrvatska do sada trpjela ''svinjarije iz Bruxellesa'', odnosno ''potpuno zatiranje Daytonske formule''.

Kopirati
Drag cursor here to close