Izricanje presude

Za Amira Zukića i ostalu šestorku u petak Dan D

Zukić je, zajedno s Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za tr
Vijesti / Flash | 22. 07. 2022. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 29. srpnja 2022. godine, Općinski sud u Sarajevu izreći će prvostupanjsku presudu bivšem generalnom tajnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i još šestorici optuženih za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Zukić je, zajedno s Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Zukić i Bibić su tijekom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj uticaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Optužnicom su se Sarajlić i Mirsad Kukić teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U travnju ove godine Obrana Kukića se žalila na prvostupanjsku presudu tražeći oslobađajuću presudu ili vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Fazlagić, koji je bio vozač Amira Zukića, sklapanjem sporazuma o priznanju krivice s Kantonalnim tužiteljstvom u Sarajevu, osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela.

Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u svibnju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužiteljstvo zatražilo je osuđujuću presudu navodeći da je dokazana odgovornost optuženih, dok su njihove Obrane zatražile oslobađajuću presudu.

 
Kopirati
Drag cursor here to close