pravi prijatelji

Vučić i Davutoglu: Naši odnosi neće utjecati na odnose Srbije i Rusije

Vijesti / Flash | 28. 12. 2015. u 16:46 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer Ahmet Davutoglu da sukob te zemlje i Rusije ne može utjecati na dobre odnose sa Srbijom, javlja Tanjug.

Davutoglu je, na pitanje novinara nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako komentira stav Srbije povodom sukoba te države i Rusije zbog obaranja ruskog zrakoplova, rekao da zna da Srbija ima dobre odnose s Rusijom, ali da na odnose Srbije i Turske ne može utjecati nijedna treća strana.

"I Turska je do sada imala odlične odnose s Rusijom i nadam se da ćemo se vratiti na stare dane dobrih odnosa", rekao je Davutoglu. On je istaknuo da su Srbija i Turska dvije zemlje i dva naroda u istoj regiji.

Balkan je čorba u koju Turska stavlja začin

"Balkan je kao jedna čorba u koju mi želimo staviti lijep začin kako bi bila još ukusnija", rekao je Davutoglu. On je istaknuo da se odnosi dvije zemlje neće promijeniti i da je i cilj njegova posjeta Srbiji njihovo poboljšanje.

Davutoglu je, komentirajući Vučićevu izjavu povodom obaranja ruskog zrakoplova, rekao da ne smatra da je Srbija mala zemlja, već da vjeruje da je velika i važna zemlja.

Turski premijer je ponovio da je Rusija ugrozila zračni prostor Turske i da je zato oboren ruski zrakoplov. "Mi smo samo branili naš zračni prostor", ponovio je Davutoglu.

Davutoglu je rekao i da je Vučić odlaskom u Srebrenicu pokazao ispravan stav, posebno kad je u pitanju brisanje loših uspomena iz prošlosti.

Vučić ne očekuje reakcije na susret

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kao predsjednik vlade suverene zemlje ne očekuje bilo čiju reakciju na njegov susret i dobre odnose s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Vučić je, odgovarajući na pitanje očekuje li reakciju Rusije na susret s turskim premijerom, rekao da je susret predstavnika vlade dvije zemlje unutarnja stvar Srbije i Turske i naglasio da Srbija nikome nije zamjerala na susretima, zbog čega očekuje da tako postupe i drugi prema njoj.

Premijer Srbije je dodao i da je uvjeren da to poštuju prijatelji Srbije iz Ruske Federacije.

Na pitanje kako vidi izjavu Davutoglua da bi Turska mogla biti "začin u balkanskoj čorbi", Vučić je odgovorio da bježi od metafora, jer one se mogu tumačiti na različite načine.

"Balkan za mnoge predstavlja mjesto sukoba i turbulencija, a za nas je najljepše mjesto na svijetu, tu živimo i mi i naša djeca, i tu želimo ostati. To je za nas najljepši komad zemlje i mnogih naroda s izvanrednim duhom, snagom i energijom, kakvu mali broj naroda izvan Balkana posjeduje", rekao je Vučić.

Srbija želi mir

On je dodao da Srbija želi sačuvati mir i stabilnost u regiji, a da je uspjela sačuvati unutarnju i političku stabilnost.

"Kada je riječ o našoj suradnji s bilo kim Srbija jeste brojčano i teritorijalno mala zemlja, ali je zemlja ponosnog naroda koja umije da štiti svoje interese, slobodu, suverenitet i neovisnost", rekao je Vučić, prenosi Fena.

"A to znači da sami donosite ključne političke odluke i u skladu s tim ne ocjenjujem da bilo tko ima prava ili može ili smije nam bilo što zamjeriti", poručio je Vučić, javlja Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close