Reforma javne uprave

Volja i snaga postoje, i kod građana i kod vlasti

''Opći cilj reforme javne uprave u Bosni i Hercegovni je organizirati modernu javnu upravu na svim upravnim razinama, koja će osigurati i poštivati načela europskog upravnog prostora...''
Vijesti / Flash | 07. 07. 2023. u 10:56 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Modernizacija javne uprave u našoj zemlji potrebna je, ne samo zbog našeg stremljenja prema Europskoj uniji, nego, prije svega, kao pretpostavka za odgovornu i troškovno efikasnu državnu službu'', rekao je to za Bljesak.info ministar pravde BiH Davor Bunoza i dodao kako učinkovite i efikasne javne uprave služe građanima i gospodarskim subjektima.

Naime, Vijeće ministara odobrilo je Zajedničku platformu o načelima i načinu provedbe reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini. Ona predstavlja politički i pravni okvir za suradnju tijela uprave svih upravnih razina u procesu reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini, kao i za provedbu Strateškog okvira za reformu javne uprave i pratećih akcijskih planova.

Moderna javna uprava

Zajednička platforma se primjenjuje u provedbi reformskih mjera koje su utvrđene kao zajedničke i individualne, a ima za cilj osiguranje koordinirane provedbe reformskih mjera i aktivnosti radi ostvarenja utvrđenih reformskih ciljeva u oblasti javne uprave u Bosni i Hercegovini i postizanje jednog od 14 prioritetnih uvjeta koje BiH treba ispuniti prije početka pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

''Opći cilj reforme javne uprave u Bosni i Hercegovni je organizirati modernu javnu upravu na svim upravnim razinama, koja će osigurati i poštivati načela europskog upravnog prostora na kojima počiva funkcioniranje javne uprave u Europskoj uniji i doprinijeti uspješnom procesu pridruživanja i pristupanja, te osigurati poštivanje javnog interesa i kvalitetno zadovoljenje potreba građana i gospodarskih subjekata'', istaknuo je Bunoza.

Kada govorimo o posebnim ciljevima reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini su, istaknuo je, unaprijeđen rad javne uprave u skladu sa načelima Europskog upravnog prostora, pojednostavljen postupak pružanja usluga u funkciji podrške gospodarskom razvitku, kvaliteta usluga prilagođena stvarnim potrebama korisnika, koja prati razinu komunikacijskog i tehnološkog razvoja, politike i propisi koji se donose na temelju procjena opcija i dokaza, uz sudjelovanje javnosti, afirmiranje načela kompetentnosti i vrednovanja rezultata rada, kao temeljnih načela upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj upravi i transparentno i odgovorno djelovanje javne uprave.

Veliki zastoj

Posljednji sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između Europske unije i Bosne i Hercegovine održan je početkom lipnja te je tom prilikom konstatiran veliki zastoj u provedbi Strateškog okvira za reformu javne uprave i Akcijskog plana.

''Na sastanku je dogovoreno da se žurno deblokiraju aktivnosti koje se tiču reforme javne uprave, a prvenstveno da se usvoji Zajednička platforma o načelima i načinu provedbe reforme javne uprave u BiH i da Koordinacijsko tijelo započne sa radom. Također je dogovoreno da se ažurira Akcijski plan i planiraju financijska sredstva i osoblje za provedbu reformskih aktivnosti u javnoj upravi na svim upravnim razinama u Bosni i Hercegovini. Od početka reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini do danas, institucije na svim upravnim razinama u Bosni i Hercegovini ostvarile su značajan napredak u provedbi reformskih ciljeva. Ipak, nakon mnogo godina od službenog preuzimanja obveze da se krene u reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini, suglasno načelima dobrih praksi u zemaljama članicama Europske unije, građani Bosne i Hercegovine nemaju utisak da se u sustavu javne uprave postiže značajniji napredak, kao ni da javna uprava postaje efikasnija, odgovornija, pristupačnija, učinkovitija i transparentnija, što je i ocjena struke'', komentira ministar pravde.

Fokus EU

Europska komisija je pozdravila usvajanje Strategije upravljanja javnim financijama u BiH 2021-2025, čime je napravljen iskorak u realizaciji prioriteta broj 14 iz Mišljenja i stvorena pretpostavka za korištenje budžetske podrške EU. Izaslanstvo BiH je informiralo da je produžen rok važenja Strategijskog okvira za reformu javne uprave i Akcijskog plana do 2027. godine, čime je provedena preporuka iz Izvještaja Komisije o BiH za 2022. godinu.

''Europska komisija očekuje da vlasti u BiH u narednom razdoblju u fokus stave revidiranje postojećeg Akcijskog plana za reformu javne uprave, uspostavu funkcionalne koordinacijske strukture s političkim tijelom za donošenje odluka, veće financijsko vlasništvo i održivost reforme javne uprave te usklađivanje zakona o državnoj službi s načelom zasluge. Komisija je izrazila spremnost da podrži daljnju reformu javne uprave u BiH'', poručio je Vassilis Maragos iz Europske komisije.

Postoji volja i snaga

Da ovaj proces zahtjeva zahtjeva političku odlučnost, pa ako hoćete i hrabrost, kao i čvrsto političko vodstvo, slaže se i ministar Bunoza koji smatra kako ovaj saziv Vijeća ministara BiH, te oba entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, ima i volje i snage da se suoče sa svim izazovima koji se pojave u provedbi reformskih aktivnosti.

''Najveći rizici koji prate navedene reformske zahtjeve su kapaciteti nadležnih tijela za njihovu provedbu. Javnoj upravi, usudio bih se reći u čitavoj Bosni i Hercegovini, nedostaje kompetentnih i iskusnih državnih službenika, kako brojčano, tako i po njihovom znanjima i vještinama na provedbi najsloženijih reformskih zahvata. Za provedbu reformskih aktivnosti potrebno je stvoriti i snažnu materijalnu podlogu, a prije svega dostatna financijska sredstva. Neke od reformskih aktivnosti iziskuju potrebu za izdvajanjem značajnih financijskih sredstava'', navodi.

Na upit koliko smo udaljeni od prvih konkretnih koraka, onih koje će osjetiti i građani ove zemlje, Bunoza govori kako su koraci na reformi javne uprave već su poduzeti, ali je potrebno izvjesno vrijeme da na terenu budu vidljivi konkretni rezultati.

''Mišljenja sam da će građani, vrlo brzo, osjetiti neke koristi od poduzetih reformskih koraka. Za neke reformske aktivnosti rezultati će biti manje vidljivi, ali su iste potrebne da bi građani ove države imali koristi u nekoj od upravnih oblasti'', ističe i dodaj kako naše društvo ima snage i spremnosti za promjene, kako je to bilo i u društvima u drugim državama koje su prolazile tranziciju i danas su uspješne članice Europske unije.

Digitalizacija

U procesu reforme javne uprave značajno mjesto ima i digitalizacija koja je jedan od prioriteta u radu u mandatnom razdoblju ministra Bunoze koji navodi kako je potencijal za e-upravu u našoj zemljei relativno zadovoljavajući, a ohrabrujuće su i tendencije rasta potencijala za m- upravu kao sljedeću etapu razvitka.

''Da bi digitalizacija javne uprave dosegla željenu razinu učinkovitosti, potrebno je osigurati dostupnost digitalnih alata svima. Temeljni su preduvjeti digitalizacije javne uprave i njezine funkcionalnosti osiguranje materijalnih i tehničkih preduvjeta. Europska unija preporučuje digitalizaciju koja dovodi do stvarne učinkovitosti, a ne samo „birokratizirane“ digitalne uprave, ponovnu upotrebu te zaštitu podataka i postizanje visokog stupanja sigurnosti sa svrhom odupiranja potencijalnim kibernetičkim napadima'', navodi.

Ministar pravde objašnjava kako načelo odgovornosti u radu javne uprave podrazumijeva podređivanje njenog cjelokupnog djelovanja javnom interesu, racionalan pristup organizaciji javne uprave, proaktivnu transparentnost u kreiranju politika i funkcioniranju, efikasnu zaštitu prava građana, uključujući i obeštećenje u slučajevima odstupanja od propisa.

Ističe kako konkretnim aktivnostima, prvenstveno preventivnog ali i represivnog karaktera, korupciju i nepotizam u javnoj upravi treba svesti na minimum, tj. uvesti nultu stopu tolerancije.

Aparat koji 'troši novac'

Slaže se kako je jedan od problema i prevelik broj zaposlenih, no mišljenja je kako javnoj upravi na svim upravnim razinama u Bosni i Hercegovini nedostaje određen broj visokospecijaliziranih državnih službenika za provedbu reformskih aktivnosti, što uključuje državne službenike sa znanjima i umijećima za analizu stanja i predlaganje kvalitetnih rješenja, bilo u normativno-pravnom smislu, bilo u nekom drugom smislu, kojim se posljedice određenog problema otklanjaju ili u značajnoj mjeri umanjuju.

''U našem društvu još uvijek stoji ocjena da javna uprava predstavlja glomazan aparat koji 'troši novac' poreznih obveznika bez obveze da se pri tome konzultira ili da razumije potrebe tih istih obveznika-korisnika usluga uprave, odnosno da razmišlja i djeluje u pravcu stvaranja ambijenta za bolji život u Bosni i Hercegovini. Slijedom toga, ne iznenađuje u javnosti prisutna percepcija da je osnovni cilj reforme javne uprave, smanjiti broj uposlenih u državnoj službi'', navodi Bunoza.

 

Posebna skupina za reformu javne uprave

Inače, šesti sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave je prvi sastanak ovog tijela nakon što je BiH dobila status kandidatkinje krajem prošle godine, a treći na kojem se o reformi javne uprave uz tehničku govori i na političkoj razini. Ovo je prilika da se na ministarskoj i tehničkoj razini u fokus diskusije sa Europskom komisijom stave aktivnosti vezane za realizaciju jednog od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja i preporuka sa prethodnih sastanaka Posebne skupine, a što je od posebnog značaja sada kad je BiH država kandidatkinja i time odgovornost institucija u BiH još i veća.

Kopirati
Drag cursor here to close