Sarajevo

VIDEO | Konvoj EUFOR-a se 'provozao' autocestom

Još najmanje devet vojnih konvoja će biti preraspoređeno u područja BiH.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2022. u 10:48 Bljesak.info
Preraspoređivanje snaga: U Sarajevo stigao vojni konvoj EUFOR-a

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevo je u četvrtak navečer stigao vojni konvoj EUFOR-a, prenosi "Avaz".

Kako saznaje "Avaz", riječ je o raspoređivanju snaga koje će trajati do 8. ožujka.

Još najmanje devet vojnih konvoja će biti preraspoređeno u područja BiH. Sve ove aktivnosti odvijaju se u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH.

Podsjetimo, prošlog tjedna je u BiH stigao dio vojnih snaga EUFOR-a od ukupno 500 novih vojnika koje EUFOR dodatno raspoređuje u BiH.

"Četiri čete s oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, opreza radi, u iduća dva tjedna biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama. Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini.

Raspoređivanje ovih snaga je mjera opreza, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", priopćeno je ranije iz EUFOR-a.

Podsjetimo, bošnjački član Predsjedništv BiH Šefik Džaferović u Mostaru je kazao kako je on više puta pozvao na pojačanje vojnih snaga u BiH radi održavanja stabilnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close