Vodostaji u porastu

Rijeka u Hrvatskoj oborila rekord, regija strahuje od poplava

Do izlijevanja rijeka, među kojima je i Una, došlo je na području Bihaća, Bosanske Krupe, Cazina, Kulen Vakufa, Ključa i Sanskog Mosta.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2023. u 11:04 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko rijeka izlilo se u sjeverozapadnom dijelu BiH, dok su odroni i bujične poplave otežali prometovanje na više cesta, priopćila je u ponedjeljak Civilna zaštita Federacije BiH. 

Do izlijevanja rijeka, među kojima je i Una, došlo je na području Bihaća, Bosanske Krupe, Cazina, Kulen Vakufa, Ključa i Sanskog Mosta.

Najteže je stanje u Kulen Vakufu i Sanskom Mostu gdje je voda prodrla u stambene objekte, dok su u drugim sredinama uglavnom poplavljene prometnice i poljoprivredno zemljište, izvijestili su predstavnici Civilne zaštite Federacije BiH.  

Zrmanja oborila rekord

Zrmanja je u Obrovcu dosegnula u ponedeljak nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prehodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje "vrlo ozbiljno", rekao je Hini voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić.

"Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja", rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac.

Pohvalio je požrtvovnost Državne interventne postrojbe iz Rijeke i Splita, te vatrogasce koji na lijevoj obali Zrmanje nizvodno od mosta cijelu noć i prijepodne utvrđuju nasip i stavljaju vreće na vrh.

Na pitanje ispumpava li se voda iz poplavljenih poslovnih objekata, Andrić odgovara da se voda "nema kamo ispumpavati", da je sve pod vodom, uglavnom oko pola metra, ponegdje i više te će biti velika materijalna šteta.

Prognozirane obilnije oborine

Iako je s prestankom kiše na zadarskom području u ponedjeljak došlo do blagog pada vodostaja Otuče, Zrmanja raste.

Zbog prognoziranih obilnijih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih poplava.

Istovremeno, zbog već vodom zasićenog podzemlja postoji mogućnost daljnjeg poplavljivanja krških polja.

Vodostaji u porastu

Dodatne brige predstavljaju najave kako će kiša nastaviti padati cijeli ovaj tjedan. Vodostaji svih rijeka su u porastu gotovo na svim mjernim točkama.

Na magistralnome putu između Bosanske Krupe i Bosanske Otoke, te Bosanske Kostajnice i Bosanske Dubice klizišta su otežala promet vozila pa se vozi samo jednim prometnim trakom. 

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH za ponedjeljak su upozorili da je na snazi narančasti meteoalarm zbog očekivano snažnih padalina i vjetra na području Hercegovine. 

Kopirati
Drag cursor here to close