Izlijevanje rijeka

Potop u Obrovcu: "Grad je bilo nemoguće obraniti"

"Izvanredno stanje u Gračacu i Obrovcu proglasili smo sinoć u 21:15 sati", dodala je Putica.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2023. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog velike količine oborina u Zadarskoj županiji, izlijevanja rijeke Zrmanje u Obrovcu te rijeke Otuče u Gračacu, zabilježeno je 30 intervencija vatrogasaca koje su se odnosile na ispumpavanje, plavljenje prometnica i dvorišta, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Prvi put u 100 godina 

"Vatrogasci u Gračacu rješavaju situaciju po prioritetima i pozivima građana. U Obrovcu se još izlijeva Zrmanja i čeka se povlačenje vodostaja, a vatrogasci ispumpavaju koliko mogu", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić.

U Gračacu je angažirano 30 vatrogasaca s 13 vozila iz Vatrogasne zajednice Zadarske županije, JVP-ova Gračac, Zadar i Pag te DVD-ova Gračac, Sveti Filip i Jakov, Pakoštane-Vrgada-Vrana i Pag-Gračac.

Foto: Luka Gerlanc/Cropix / Snimke poplavljenog Obrovca

Rudić je dodao kako su u Obrovcu angažirani DVD-ovi Žegari i Obrovac te će se tu pojačati vatrogasne snage kada se voda povuče, prenosi Jutarnji.hr

"Ovakav događaj je prvi koji se dogodio u zadnjih sto godina. Od kada smo projektirali rivu, nikada voda nije prešla preko obrambenog zida. Ovo je prvi put da se to dogodilo, situacija je jednostavno eskalirala. Mi smo pratili stanje vodostaja i jučer u 12 sati on je bio 122 cm, da bi se u 19.15 sati podigao na 268. U tom periodu se u jednom satu podignuo za 146 cm, što je nemoguće braniti", kazala je u ponedjeljak u Obrovcu Irina Putica, direktorica Vodno gospodarskog odjela (VGO) za slivove južnoga Jadrana "Hrvatskih voda", javlja Zadarski.hr.

"Izvanredno stanje u Gračacu i Obrovcu proglasili smo sinoć u 21:15 sati", dodala je Putica.

Ispumpavanja 

HVZ je također priopćila kako je u Zadarskoj županiji zabilježeno 30 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje prometnica i dvorišta.

Foto: Luka Gerlanc/Cropix / Snimke poplavljenog Obrovca

U promatranom razdoblju na intervencijama sudjeluju JVP Zadarske županije i lokalni DVD-ovi, dok je na područje Gračaca upućena i Intervencijska vatrogasna postrojba (IVP) Zadar, a ukupno je angažirano 66 vatrogasca s 35 vatrogasnih vozila.

Tijekom večeri i noći kod Gračaca je na terenu bilo sedam timova za ispumpavanja, odnosno 18 vatrogasaca.

Samo do večeri su izvršili 30 ispumpavanja, a kod mnogih objekata to nisu mogli učiniti jer su cijele ulice pod vodom pa se čeka povlačenje.

Ispumpavanja i saniranja posljedica poplava su u tijeku, ističe HVZ.

Kopirati
Drag cursor here to close