Ide li to?

Vladajuća koalicija: Kriza ili tonovi lakih nota?

Vijesti / Flash | 20. 06. 2016. u 07:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizam koordinacije, Pregled obrane, popis stanovništva, Ustavni sud BiH, te novi Zakon o Javnom RTV sustavu BiH, ključna su neriješena pitanja koja umnogome narušavaju jedinstvo parlamentarne većine u BiH, pišu Nezavisne novine navodeći kako su različita su mišljenja o tome je li ova koalicija zapala u ozbiljnu krizu ili ne.

Za predstavnike opozicije - vlast je u krizi još odavno, za samu vlast - krize nema, ali određenih disonantnih tonova ima.

Kakvo je zapravo raspoloženje među strankama koje participiraju u državnoj vlasti (SDA, HDZ, SBB, SDS i PDP), pokušala je dočarati Aleksandra Pandurević, šefica Kluba SDS-a u Parlamentu BiH, navodeći kako se ova parlamentarna većina ne ponaša ništa drugačije od nekih prethodnih.

"Apsolutno se ni ranije u parlamentu nikad nije glasovalo po tome tko čini Vijeće ministara, nego po nacionalnom ključu. Nema krize, zašto bi je bilo? Ni u prethodnim većinama nije bilo potpunog jedinstva", uvjerava Pandurević.

Šefik Džaferović (SDA), član Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH, naglašava kako koalicija na državnoj razini "nije i neće biti ugrožena".

"Strateške stvari idu svojim putem, a ponekad kad se čuju disonantni tonovi oni nisu takvog karaktera da bi mogli ugroziti stabilnost većine", navodi Džaferović, ističući kako to nije moguće pogotovo "kada ti tonovi dolaze od stranaka iz RS kao posljedica njihove borbe za prevlast u RS".

Nikola Lovrinović, zastupnik u Parlamentu BiH i član Predsjedništva HDZ-a, također smatra kako krize trenutno nema, ali ne dvoji da bi je moglo biti.

"Osobno sam predlagao određena rješenja na hitnoj sjednici (o popisu stanovništva op.a.), a i zaključci koje su predložili klubovi stranaka iz RS nisu prihvaćeni. I to su sve mogući izvori nestabilnosti koje, ipak, ovoga trenutka nema", smatra Lovrinović koji očekuje da koalicija nastavi normalno raditi.

Navodi da postoje tijela i mehanizmi koji mogu preispitati zakonitost odluka koje su proizvele kontroverze. No, u opoziciji su uvjereni da je kriza postala konstanta i da je trenutno uočljiva i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Tako Damir Bećirović, zastupnik DF-a, navodi da je čitava posljednja sjednica Zastupničkog doma (o Zakonu o javnom RTV sustavu) protekla u svađi vladajućih.

"Mi u parlamentu više ne dobijamo ni usuglašene izvještaje s Vijeća ministara, jer izgleda da ni tamo ne štima. Također, značajni problemi postoje i u Vladi FBiH, posebno na relaciji SDA - SBB. A sve će se i dalje zaoštravati kako se bude ulazilo u predizborno razdoblje", smatra Bećirović.

Milica Marković, zastupnica SNSD-a, ističe kako oni nisu puno razmišljali o vladajućoj strukturi, ali da se i po zadnjem glasanju vidi "da više nisu kompaktni kao prije".

"Oni, evidentno, više ne fukcioniraju, ali ne postoje ni evidentni rezultati rada u Vijeću ministara, jer nema rezultata koje je gospodin Zvizdić obećavao u svom ekspozeu", zaključuje Marković.

Kopirati
Drag cursor here to close