Sjednica

Vlada FBiH poslušala Krizni stožer: Usvojene naredbe i preporuke

Krizni stožer FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje Pravila cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje županija.
Vijesti / Flash | 10. 02. 2022. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 7.2.2022. godine, te naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 10.2.2022. godine, kao dana početka njihove primjene.

Riječ je o mjerama koje su bile na snazi i u prethodnih 14 dana.

Vladama županija i kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva naređeno je, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području županija, odnosno općine, uvođenje restriktivnijih mjera, te da o tome redovno izvještavaju Krizni stožer FMZ-a.

Vladama županija preporučeno je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području županija, procjeni rizika, kao i dokumenta ''Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19'' uvedu Pravilo cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje županija i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ-a.

Krizni stožer FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje Pravila cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje županija, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području Federacije BiH u vezi Pravila VPT o tome izvijesti Vladu FBiH radi donošenja mjere.

Ovaj stožer zadužen je da, prije isteka četrnaestodnevnog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih.

Krizni stožer će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti županijskim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, županijskim zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama, te Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je danas donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Podsjećamo da je, između ostalog, i dalje obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i poštivanje razmaka od minimalno dva metra. Ova obveza važi i ako na otvorenom prostoru nije moguće ostvariti razmak od dva metra, te na stajalištima javnog prevoza, pijacama, i drugim mjestima gdje se primijeti veći protok stanovništva.

Dopušteno je ne više od 30 ljudi u zatvorenom i ne više od 100 na otvorenom prostoru.

U danas prezentiranoj informaciji Kriznog stožera FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 5. tjednu ove godine, a u odnosu na tjedan ranije, zabilježen pad svih indikatora, a najveći pad bilježe broj novopotvrđenih slučajeva COVID-a i sedmodnevna incidenca. Na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 308 slučeva na 100.000 stanovnika, dok je prije dva tjedna iznosila 500,1. U posljednjih sedam dana incidenca viša od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom (743,42), Zapadnohercegovačkom (422,98), Tuzlanskom (395,39) i Sarajevskom kantonu (347).

U Federaciji BiH su na bolničkom liječenju 723 osobe zbog COVID-19, od kojih je 37 (5,1 posto) na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Prema dostavljenim podacima, od 688 hospitaliziranih osoba s dostavljenim podacima o cijepljenom statusu, 524 (76,2 posto) je necijepljenih i nepotpuno cijepljenih, a 164 (23,8 posto) potpuno cijepljenih.

Kopirati
Drag cursor here to close