Korona virus i omikron soj

Krizni stožer FBiH predlaže kraće razdoblje izolacije i samoizolacije pod određenim uvjetima

Potpuno cijepljene, a zaraženima, predložena je izolacija od sedam dana, odnosno pet u slučaju negativnog testa.
Gospodarstvo / Posao | 25. 01. 2022. u 16:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizni stožer Federalnog ministarstva predlaže smanjenje razdoblja izolacije, pod određenim uvjetima, pacijentima zaraženim koronavirusom, kao i razdoblja samoizolacije osobama koje su u bliskom kontaktu sa zaraženima.

Za ovu drugu kategoriju je tijekom današnje sjednice Kriznog stožera predloženo da samoizolacija traje deset dana ako osobe nemaju potpuni cjepljeni status. U slučaju da su potpuno cijepljene, samoizolacije nema do eventualne pojave simptoma, ali nošenje maske i odgovorno ponašanje je potrebno.

Osobama pozitivnim na koronavirus, koje nisu potpuno cijepljene, preporučeni period izolacije je desetodnevni, ali može trajati i sedam dana ako test na koronavirus tada bude negativan. Potpuno cijepljene, a zaraženima, predložena je izolacija od sedam dana, odnosno pet u slučaju negativnog testa.

Prijedloge Kriznog stožera potvrđuje Federalna vlada.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva ističe da je prerano prihvatiti stav o manjoj ubojitosti koronavirusa soja 'omikron' jer je u proteklom tjednu, u Federaciji Bosne i Hercegovine, preminulo 135 osoba; posebno je veliki broj starijih ljudi i kroničnih bolesnika koji nisu cijepljeni.

Na razini Federacije BiH, 7-dnevna incidenca iznosi 500,1 slučaj/100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, više incidencu od prosječne zabilježene u Federaciji BiH imaju Hercegovačko-neretvanska županija, Županija Zapadnohercegovačka, Kanton Sarajevo i Tuzlanski Kanton.

7-dnevna pozitivnost testova varira među kantonima. Visoka pozitivnost ukazuje na neadekvatan broj PCR testiranja. Rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u izvještaj, priopćio je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close