Sastanak u Sarajevu

Pozitivan iskorak ka uvođenju digitalnih COVID potvrda u BiH

Težište konferencije je bilo na uvođenju digitalnih COVID potvrda za žitelje BiH sukladno europskim zahtjevima.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 02. 2022. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je u petak održana jedanaesta Ministarska konferencija za oblast zdravstva na kojoj je razgovarano o dosadašnjem radu te su dogovorene aktivnosti za buduće razdoblje.

Težište konferencije je bilo na uvođenju digitalnih COVID potvrda za žitelje BiH sukladno europskim zahtjevima.

S ciljem realiziranja Zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je u okviru svojih nadležnosti identificiralo Agenciju za identifikacijske dokumente – IDDEEA, za poslove tehničkog održavanja jedinstvene točke razmjene podataka digitalnih COVID potvrda BiH sa Europskom unijom.

Dogovoreno je da će se u idućih sedam dana uspostaviti koordinacijsko tijelo koje će na principu konsenzusa upravljati procesom uspostavljanja, upravljanja i održavanja jedinstvene točke razmjene podataka za Bosnu i Hercegovinu te će pripremiti protokol o implementaciji. Koordinacijsko tijelo čine nadležne institucije na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova će organizirati sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija na kojem će im biti predstavljena tehnička rješenja.

Na ministarskoj konferenciji također je razmatrana i prihvaćena informacija o realizaciji COVAX ugovora i konstatirano je da dosadašnja realizacija sa GAVI-jem nije zadovoljavajuća, te je potrebno pripremiti zajedničku platformu za pregovore sa GAVI-em o daljnjoj suradnji.

Kopirati
Drag cursor here to close