Nisu bili blagovremeno obaviješteni

Vlada FBiH osigurala novac za cjepiva protiv korone

Trenutno se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja
Vijesti / Flash | 17. 12. 2020. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obavještava javnost da za svoje građane ima osigurana potrebna sredstva za nabavku cjepiva protiv COVID -19.

Trenutno se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja, jer s državne razine, pa ni putem resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH nije blagovremeno obaviještena da kompletan iznos sredstava treba uplatiti do 15. prosinca 2020. godine za nabavku cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam).

S obzirom na to da nije bila obaviještena, kompletan iznos nije mogla ranije planirati, a ni uplatiti.

Također, u potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku nisu precizirani, te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem proračunu Federacije BiH.

Naglašavamo da je Vlada Federacije BiH, u okviru COVAX mehanizma  svoje obaveze redovno i blagovremeno izvršavala, te je podsjetimo, uplatila i avans za nabavku cjepiva iz sredstava Proračuna Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, a prema Instrukciji državnog nivoa, odnosno Ministarstva civilnih poslova BiH, priopćeno danas iz Vlade FBiH.

Napominjemo, da je Vlada Federacije BiH od početka pandemije izazvane koronavirusom za zdravstvo u Federaciji BiH izdvojila sredstva u iznosu od preko 43 milijuna KM, koja su bila neophodne za kupovinu medicinskih sredstava, kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente. U Proračunu za 2021. godinu za ovu namjenu planirano je 60 milijuna KM.

Također, usprkos svim poteškoćama koje je izazvala pandemija, Federalna vlada je  svoje obaveze redovno izmirivala prema svim korisnicima proračuna i građanima, a tome svjedoči i redovnost isplate mirovina, kao i naknada za boračku populaciju te civilne invalidnine.

Resorna ministarstva zdravstva i financija rade na rješavanju ovog pitanja, a obavještavamo sve građane Federacije BiH da se ne brinu i da će cjepiva biti dostupna u rokovima u kojima je i planirana.   

Kopirati
Drag cursor here to close