Nema novaca

Avaz: Zbog traljavosti bh. institucija, upitno cjepivo protiv korone i iduće godine

Čekalo se pet do 12 da se utvrdi da Vlada FBiH nema sredstva da uplati 11,5 milijuna KM za nabavku cjepiva.
Vijesti / Flash | 17. 12. 2020. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još uvijek se nismo oporavili ni od afere "Respiratori" i nabavke 100 respiratora iz Kine vrijednih 10,5 milijuna KM, za koje je Tužiteljstvo BiH utvrdilo da su beskorisni i da su, kako stvari stoje, bačena milijunska sredstva, na vrata nam kuca nova afera u režiji čelnika Vlade Federacije.

Radi se, naime, o nabavci cjepiva za potrebe pandemije koronavirusa. I dok europske i svjetske države već uveliko kreću s cijepljenjem, pitanje je sada hoće li naša država, zbog nove traljavosti bh. institucija i dobiti cjepivo iduće godine. Prema svemu sudeći, ponovo će ispaštati građani BiH, ponovo ni krivi ni dužni ovise o sudbini nekolicine ljudi.

Naime, čekalo se pet do 12 da se utvrdi da Vlada FBiH nema sredstva da uplati 11,5 milijuna KM za nabavku cjepiva, piše Avaz. Točnije, ova sredstva su planirana budžetom za 2021.godinu, jer su sredstva za tekuću, već potrošeno i raspoređena. U prijevodu, kasa za ovako hitne slučajeve je prazna. No, Vijeće ministara traži hitne odgovore. Jučer je stiglo dramatično upozorenje,  nakon što je utvrđeno da Vlada Federacije BiH nije uplatila svoj dio sredstava, iako su to učinili iz Republike Srpske i Distrikta Brčko.

Iz Vijeća ministara BiH jučer je poručeno da su zabrinuti jer bi neizvršavanje financijskih obveza moglo utjecati na smanjenje količina naručenih doza cjepiva za BiH, ali i na zastoj u njihovoj isporuci

Četiri sata kasnije iz Federalnog ministarstva zdravstva, kazali da su u prošli petak, 11. prosinca, tek obaviješteni da je potrebno uplatiti kompletan iznos do 15. prosinca, a da, ukoliko to ne budu učinili, GAVI neće rezervirati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi.

Dalje su naveli kako su isti dan premijeru Fadilu Novaliću, dopremijerima i federalnoj ministrici financija Jelki Milićević uputili zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa.

Odgovor od Federalnog ministarstva financija dobili su, navode, 14. prosinca, u kojem je predloženo da sačine informaciju prema Vladi FBiH, što su i učinili.

Međutim, 11. prosinca, Ministarstvo financija odgovora Ministarstvu zdravstva da je Vlada FBiH postupajući po zaključku Vlade Federacije, pripremilo odluku o izdvajanu sredstava iz tekuće rezerve za 2020.godinu kojom je predviđeno plaćanje 15 posto od ukupnog iznosa, u svrhu osiguranja financiranja nabavke cjepiva.

Kako je navedeno, ostatak sredstava na temelju financijskog zahtjeva Ministarstva zdravstva za 2021. godinu u iznosu od 12 milijuna, predviđen je Nacrtom za budžeta za 2021. godinu?!. U prijevodu, odobrilo se ono što se i tražilo. Sada je pitanje kako naći 11,5 milijuna do kraja godine, i da li ova sredstva imaju uopće na računima Vlade FBiH.

Zbog prve afere, Fadil Novalić i Jelka Milićević su optuženi za zloupotrebu položaja i nesavjestan radu u službi. Pitanje je tko će i hoće i itko odgovarati za novu aferu, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close