Odredili i tko može u državu

Vijeće ministara dalo suglasnost za cjepivo COVAX

Vijeće ministara dalo saglasnost na Ugovor o nabavci cjepiva za Covid-19
Vijesti / Flash | 16. 09. 2020. u 14:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici dalo suglasnost na Ugovor o nabavci cjepiva s Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), nakon što je usvojio Informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup cjepivu za Covid-19 (COVAX).

Ovlašteni su ministrica civilnih poslova BiH da potpiše Ugovor o nabavci cjepiva s Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i zamjenik ministrice civilnih poslova, kao potpisnik ovog ugovora u svojstvu svjedoka.

50.000,00 KM za skladištenje i špediciju

Obveze plaćanja troškova nabavljenih cjepiva, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu za Covid-19 (Kovaks), snosi institucija entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, za potrebe koje je prethodno iskazala - priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 50.000,00 KM iz tekuće proračunske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prijevoza cjepiva proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina s Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI), a prethodno je odobrilo izdvajanje ovih sredstava.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja vanjske garancije kod relevantnih financijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu s Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid-19 (COVAX),s obavezom plaćanja na prvi poziv iznosa od 18.238.977,74 KM, a za što je zaduženo Ministarstvo financija i trezora BiH.

Ministarstvo civilnih poslova nastavit će pratiti izvršavanje obaveza po Sporazumu s Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI) o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid-19 (COVAX), o čemu će polugodišnje izvještavati Vijeće ministara BiH.

Tko može ući u BiH

Bez testa u BiH mogu ući maloljetna djeca i supružnici državljana BiH.

Vijeće ministara je donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Donošenjem ove odluke omogućava se da se, osim diplomatsko-konzularnom osoblju, omogući ulazak u BiH bez negativnog testa na virus SARS - Kov - 2 i osoblju međunarodnih organizacija, te pod istim uvjetima i diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak njihovog akreditiranja i izrade identifikacije iskaznice koju izdaje Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Također, bez negativnog testa na SARS - Kov - 2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i strancu koji je supružnik državljanina BiH.

Iz Vijeća ministara BiH podsjećaju da je ranijom odlukom omogućen ulazak u BiH bez testa državljanima Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima, koji su državljani drugih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close