Mektić

Višegradski četnici idu pred Tužiteljstvo

''Ali je činjenica da Tužiteljstvo mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu u čitavom tom slučaju ili neće. To je ono što ćemo mi učiniti '', naveo je Mektić.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2019. u 13:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je izjavio novinarima da je danas imao sastanke s predstavnicima nadležnih agencija u vezi s jučerašnjim okupljanjem pripadnika četničkog pokreta u Višegradu. 

''Dogovor je da ćemo sav događaj kompletno zadokumentirati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se čulo jučer u Višegradu, da ćemo o tome vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dostaviti izvještaj Tužiteljstvu BiH. Nakon toga očekujemo reakciju Tužiteljstva BiH'',  kazao je ministar Mektić.             

Dodao je da su i dalje spremni, u skladu sa daljnjim instrukcijama i zahtjevima Tužiteljstva BiH, da postupaju u tom slučaju.

Tužiteljstvo donosi odluku

''Ali je činjenica da Tužiteljstvo mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu u čitavom tom slučaju ili neće. To je ono što ćemo mi učiniti '', naveo je Mektić. 

Po njegovim riječima, razna vrsta paradoksalnih situacija vezano za sve ovo ima i „ovdje se mora naći načina da se neke stvari postave na pravo mjesto u smislu određenih zakonskih rješenja i postupanja raznih institucija“. 

''Rekao sam, ako Ministarstvo pravde da dozvolu nekome i donese rješenje o upisu određenog udruženja u Registar udruženja građana, o tome mu izda rješenje, onda ja nemam nikakvog način da utičem na jednu takvu odluku. Oni su onda regularno registrirano udruženje građana i ako onda nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova da dozvolu za održavanje tog skupa, šta Ministarstvo sigurnosti može učiniti u tome da spriječi jedno takvo okupljanje i da li mi možemo stornirati nečiju odluku?'',  kazao je ministar sigurnosti BiH.

Ekstremizam

Dodao je da se postavlja pitanje ako bilo koje udruženje, pa i ovo udruženje, u svom djelovanju nastupa sa stanovišta ispoljavanja određene vrste ekstremizma, bilo sa nacionalnog, vjerskog i bilo kog drugog stanovišta ili gledišta, onda takvom udruženju treba zabraniti djelovanje i brisati ga iz registra određenih udruženja građana. Ali, dodaje on, to nije nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH, to je nadležnost drugih institucija.    

Na novinarsko pitanje u vezi s povratkom osoba sa stranih ratišta, kada se može očekivati njihov povratak, ministar Mektić je odgovorio da su provjeravali identitet za određen broj osoba koje se nalaze zarobljeništvu i da su za sada sa sigurnošću utvrdili da dvije osobe da imaju državljanstvo BiH. 

''Između ostalog, za njima su raspisane i međunarodne interpolove potjernice i sada radimo na tehničkim detaljima u smislu konkretne primopredaje tih osoba. Ne znam datum još uvijek. Pretpostavljam, otprilike, da to može biti i do kraja ovog mjeseca, da se odrede, utvrde svi detalji. Mi ćemo te osobe preuzeti, naše državljane '',  naveo je Mektić. 

Po njegovim riječima, istovremeno kad je raspisana potjernica, njima je od Suda BiH određena mjera pritvora. 

''Nakon njihovog preuzimanja mi ćemo ih predati Tužiteljstvu i Sudu BiH uz cjelokupnu dokumentaciju koju mi imamo o njihovom djelovanju. Nadam se da će poslije toga te osobe biti procesuirane'', kazao je Mektić.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara prokomentirao i jučerašnje četničko okupljanje u Višegradu:

"Užasne poruke i ikonografija udruženje koje je, nažalost, registrirano kao neka vrsta udrge koje treba promovirati kulturne vrijednosti. Registriran je na nivou RS-a, a tamo je registrirano 16 udrga koja nose naziv "ravnogorski".

Pokrenut ćemo sve aktivnosti, u skladu s kaznenim zakonima, i spriječiti bilo kakvo dalje širenje i ispoljavanje vjerske mržnje, kao što smo vidjeli jučer u Višegradu, mjestu na kojem smo svjedočili brojnim zločinima i u posljednjem ratu.

To nisu bile poruke mira, suživota, tolerancije, koje će unaprijediti pomirenja i suradnje. Ovakve udruge trebaju biti zabranjena i to očekujemo od institucija i predstavnika RS-a, kao korak poštivanja žrtava koji su ubijeni od strane ljudi

Danas važne poruke bi bile izvinjenje žrtvama i povratnicima. Moja poruka nesrpskim povratnicima bila bi da je država spremna zaštititi ih od takvih necivilizacijskih događanja i ovakvih brutalnih poruka", poručio je Zvizdić.

Odlučnija reakcija

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac osudila je okupljanje pripadnika takozvanog „Ravnogorskog četničkog pokreta“ u Višegradu te pozvala na odlučnu reakciju u cilju kažnjavanja organizatora i sudionika skupa zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti te uvođenje u kazneno zakonodavstvo kažnjavanje govora mržnje kao i zabranu djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija po uzoru na civilizirane zemlje Europe i svijeta.

''Okupljanje pripadnika tzv. „Ravnogorskog četničkog pokreta“ u Višegradu s ciljem slanja poruka mržnje i najava novih pokolja, povratnike u taj dio naše zemlje podsjeća na najcrnje dane povijesti koje su ispisali sljedbenici četničke zločinačke ideologije tijekom Drugog svjetskog rata te agresije na Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o organiziranom zastrašivanju povratnika širenjem nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, a što je rezultat višegodišnje prakse veličanja ratnih zločinaca i negiranja zločina počinjenih nad Bošnjacima uključujući i zločin genocida koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde u Hag'', istaknula je Borovac u priopćenju, dodajući da posebno zabrinjava odsutnost svijesti i empatije prema povratnicima.

''Četnička orgijanja s najavom novih zločina poziv su na odlučnu reakciju civiliziranog svijeta, sigurnosno-obavještajnih i pravosudnih institucija kao i međunarodne zajednice koja ne smije ostati samo na nivou javne reakcije i osude'', poručila je Borovac.

Kopirati
Drag cursor here to close