Očekuje hitnu reakciju

Salkić: Četnički skup u Višegradu alarm i upozorenje

Istaknuo je da slanje poruka mržnje, pjevanje pjesama koje najavljuju nove pokolje, preživjele žrtve podsjeća na stravične zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu u Višegradu, ali i one počinjene 1992. tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2019. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić izjavio je danas da je ponovno okupljanje i orgijanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, ''odraz stanja i ambijenta u entitetu RS, kojeg više od deset godina kreiraju vlast i pojedini mediji, kroz veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina nad Bošnjacima, uključujući i zločin genocida, kojeg su počinili vojska i dijelovi MUP-a entiteta RS''.

Naglasio je da je jučerašnji skup u Višegradu alarm i upozorenje svim dobronamjernim građanima naše zemlje, pravosudnim institucijama i međunarodnoj zajednici.

Također je istaknuo da slanje poruka mržnje, pjevanje pjesama koje najavljuju nove pokolje, preživjele žrtve podsjeća na stravične zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu u Višegradu, ali i one počinjene 1992. tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

''Dok obitelji još uvijek čekaju da se procesuiraju zločini počinjeni u Pionirskoj, na Bikavcu i drugim mjestima u Višegradu, sljedbenici zločinačkih ideologija nesmetano siju strah i unose nemir među građane. Ovakve pojave i ovakve organizacije se moraju hitno sankcionirati i zaustaviti'', ukazao je Salkić.

Toleriranje skupa od onih, kako kaže, koji nas ovih dana uvjeravaju u europski put i europske perspektive, nije prihvatljivo.

''Prihvaćanje i njegovanje fašističkih organizacija, te osiguravanje njihovih skupova, najoštrije se kažnjava i sankcionira u Europi. Zbog svega što se dogodilo u Višegradu, a prije svega zbog izrečenih poruka mržnje i poziva na nove zločine, očekujemo konkretnu akciju nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini'', upozorio je entitetski potpredsjednik.

Poruke koje su se čule u Višegradu, ističe, vraćaju nas u vrijeme agresije na BiH i vrijeme kada su počinjeni teški zločini nad Bošnjacima Podrinja, Prijedora i cijele BiH, upravo od formacija s istom ili sličnom ideologijom.

''Vlast entiteta RS u Bosni i Hercegovini već godinama negira teške zločine, uključujući i presuđeni zločin genocida. Vlast glorificira presuđene ratne zločine, čime indirektno daje podršku i vjetar u leđa ovakvim formacijama. Da se vlast u ovom entitetu drugačije odnosi prema zločinu, zločincima i žrtvama, sigurno da ovakvih skupova ne bi ni bilo. Tražimo od nadležnih u Ministarstvu pravde da brišu iz registra udruženja ovaj četnički pokret, a od Tužiteljstva i nadležnih agencija da provedu istragu i adekvatno kazne one koji siju mržnju, strah i nepovjerenje među građanima'', izjavio je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Kopirati
Drag cursor here to close