Završne riječi

Vikić i drugi: Za Obranu nedokazana nadređenost Pušine i obaviještenost o ubojstvima

''Neophodno je dokazati da je imao stvarna saznanja da se podređeni spremaju počiniti ili da su počinili djelo. Ne može se pretpostavljati. Mora se dokazati, što Tužiteljstvo nije dokazalo'', kazao je branitelj.
Vijesti / Flash | 25. 02. 2022. u 17:35 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor: Internet / Dragan Vikić (arhiva)

Na suđenju za zločin u Velikom parku u Sarajevu, Obrana Jusufa Pušine ocijenila je da nije dokazano kako je optuženi bio nadređen specijalnoj jedinici policije kao i da nije bio obaviješten o ubojstvu zarobljenika.

Obrana je u završnoj riječi navela da Tužiteljstvo nije dokazalo da je Pušina imao ovlaštenja i efektivnu kontrolu nad Odredom za specijalne namjene, čiji je zapovjednik bio Dragan Vikić.

Branitelj Nikica Gržić podsjetio je na iskaze svjedoka, koji su bili dugogodišnji radnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), a koji su naveli da je o upotrebi jedinice odlučivao ministar.

''Jasan je zaključak da Jusuf Pušina nije bio nadređen Odredu za specijalne namjene'', istaknuo je Gržić i dodao da nijednim dokazom nije utvrđen odnos nadređeni i podređeni između dvojice optuženih.

''Ne može se pretpostavljati, mora se dokazati''

On je kazao da su odredbe propisivale da se pretpostavljeni izvještavaju depešom, ali da ne postoji pisani trag da je tadašnji Republički MUP bio obaviješten o događaju u Velikom parku.

Gržić je kao nedokazane odbacio navode optužnice da je Pušina znao za ubojstva i da nije ništa poduzeo na kažnjavanju počinitelja.

''Neophodno je dokazati da je imao stvarna saznanja da se podređeni spremaju počiniti ili da su počinili djelo. Ne može se pretpostavljati. Mora se dokazati, što Tužiteljstvo nije dokazalo'', kazao je branitelj.

On je podsjetio na iskaz bivše tajnice Odreda Fahride Mustafić, u kojem se navodi da je Vikić tražio da mu nazove Pušinu, kada su dovedeni zarobljenici. Branitelj je naglasio da je to bilo prije nego što su se dogodila ubojstva.

''To potvrđuje da Pušina nije bio obaviješten o pucnjavi'', naveo je Gržić.

Pušina i Vikić su optuženi s Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubojstva osam zarobljenika u Velikom parku u Sarajevu 22. travnja 1992. godine. Vikić je, kao bivši zapovjednik Specijalne jedinice i zapovjednik Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova za uniformiranu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Gržić je ocijenio da nijedan od četvrice optuženih nije kriv i da optužnica kompromitira jednog časnog zapovjednika i jedinicu. On je rekao da, iako ga uvažava kao zapovjednika, Obrana nastoji diskreditirati navode iz Vikićevog svjedočenja i da smatra da su samo njemu poznati motivi zbog kojih je to uradio.

Zarobljenici nisu registrirani

Prema Obrani, nesporno je da se 22. travnja dogodilo zarobljavanje i da su osobe odvedene u policiju u Novom Gradu, ali da nema dokaza da li su to zarobljenici koji su dovedeni u Dom policije, jer nigdje nisu registrirani.

Gržić je podsjetio na dokaze koji ukazuju na izvršitelje, a koji nemaju nikakve veze sa Odredom za specijalne namjene i MUP-om. Napomenuo je da su svjedoci spominjali Jusufa Prazinu, koji se predstavljao kao zapovjednik specijalnih jedinica Armije BiH, Davora Matića zvanog Mišo Žmiro, pripadnika te jedinice, kao i Nedžada Herendu, koji je bio u rezervnom sastavu Službe državne bezbjednosti (SDB).

Prema njegovim riječima, zabunu u ovaj predmet unijeli su pročitani iskazi Asima Dautbašića iz SDB-a, koji su kontradiktorni međusobno kao i sa svim drugim dokazima. On je napomenuo i da Tužiteljstvo proizvoljno i netočno navodi naziv Vikićeve jedinice u optužnici.

Iznošenje završnih riječi nastavlja se 4. ožujka, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close