Financiranje terorizma

Presuda: Sena Hamzabegović nije kriva

''Nema nikakvih indicija da se optužena bavila podrškom ekstremističkim grupama da bi se iz toga mogao izvući motiv za ovo kazneno djelo. (…) Da je skupljala donacije i novac od trećih osoba, onda bi se moglo govoriti o prikupljanju sredstava''
Vijesti / Flash | 17. 01. 2022. u 13:30 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sud BiH / Sena Hamzabegović

Sud Bosne i Hercegovine je prvostupanjskom presudom oslobodio Senu Hamzabegović optužbi za financiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje financijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Hamzabegović je oslobođena krivnje da je u razdoblju od 2013. do 2018. godine sudjelovalau prikupljanju i pružanju financijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući ''Jahbet al-Nusra'', ''Al-Nusrah Front'' i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Ukinute mjere zabrane

Prema navodima optužnice, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju, znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH sudjelovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za financiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Presudom, koju je izrekao predsjedatelj Sudskog vijeća Branko Perić, optuženoj su ukinute mjere zabrane koje su joj određene u studenom 2021., kada je puštena iz pritvora, te joj je vraćena putovnica, a oslobođena je nadoknade sudskih troškova.

Sudija Perić je u kratkom obrazloženju presude kazao da je ključna činjenica bila da li je optužena znala za što se koristi novac koji je podizala i koji je završavao kod njenog supruga.

''Ovdje imamo slučaj da se radi o supruzi koja raspolože suprugovim novcem na osnovu punomoći, a koji potječe od eksproprijacije nekretnina. Nije imala saznanja da će novac koji je završio kod Muradifa Hamzabegovića biti korišten za financiranje terorističkih aktivnosti'', rekao je sudija Perić.

Prema njegovim riječima, optužena je sama priznala da je novac ostavljala na mjesta za koja joj je Muradif govorio da to učini, kao pod tepihom u teretani, a potom su novac preuzimale treće osobe i odnosile Hamzabegoviću, te da bi ova činjenica mogla biti od značaja u slučaju da je optužena znala za što se novac koristi.

Nije prikupljala novac

Po ocjeni Vijeća, kako je kazao Perić, nije dokazana teza Tužiteljstva koja stoji u činjeničnom opisu optužnice, da se radilo o ''prikupljanju'' sredstava.

''Nema nikakvih indicija da se optužena bavila podrškom ekstremističkim grupama da bi se iz toga mogao izvući motiv za ovo kazneno djelo. (…) Da je skupljala donacije i novac od trećih osoba, onda bi se moglo govoriti o prikupljanju sredstava'', rekao je sudija Perić.

On je kazao da je na početku procesa bila zanimljiva činjenica da je Obrana priznala da je optužena u tri navrata išla suprugu u Siriju i da je imala punomoć od supruga da raspolaže novcem nastalim eksproprijacijom nekretnina.

Nesporno je, rekao je sudija Perić, da je Muradif Hamzabegović boravio u Siriji i, da je i tamo kupovao nekretnine, što su potvrdili i svjedoci, a to je bilo prvo što je trebalo utvrditi, odnosno da je Muradif pripadnik ISIL-a, ali je ostalo nedokazano da je optužena prikupljala novac i da je znala da će biti korišten za financiranje terorističkih aktivnosti.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close