O dluci Valde RS

Vijeće za provedbu mira: Zakonu o radu NVO nije mjesto u demokratskom društvu

Navode kako Vlada RS-a od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se pod kontrolu stavilo civilno društvo.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2023. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za provedbu mira (PIC) oglasilo se povodom odluke Vlade RS-a da uputi u proceduru Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, navode kako Vlada RS-a od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se pod kontrolu stavilo civilno društvo.

"Vlada Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava. Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini", priopćili su.

Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS-u i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokracije.

"Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) snažno podržavaju neovisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska", pojašnjeno je.

Naglasili su kako ovakvim zakonima nema mjesta u demokratskom društvu.

"Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je s više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa europskih integracija", zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close