Priliv migranata

Vijeće ministara od Europske unije očekuje zaustavljanje priliva migranata

Vijeće ministara BiH podržalo aktivnosti vezane za priliv migranata
Vijesti / Flash | 03. 07. 2018. u 14:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH podržalo je aktivnosti koje Ministarstvo sigurnosti, u suradnji sa nadležnim institucijama i agencijama, poduzima u skladu sa Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Vijeća ministara BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je iskazana podrška najavljenoj posjeti ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Unsko - sanskom kantonu, te istaknuto da je potrebno ubrzati aktivnosti za otvaranje Agrokomerca za smještaj velikog broja migranata, a u tom pravcu se očekuje pomoć Europske unije.

Istovremeno se razmatra mogućnost otvaranja i dodatne lokacije na ovom području uz financijsku pomoć međunarodne zajednice, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Vijeće ministara BiH od Europske unije očekuje da zaustavi priliv migranata iz EU u Bosnu i Hercegovinu.  

Prema Informaciji Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, Službi za poslove sa strancima u periodu od 1. siječnja do 22. lipnja ove godine prijavljeno je 7.128 nezakonitih migranata, od kojih su 6.354 iskazala namjeru za podnošenje azila, dok su 682 osobe podnijele zahtjev za azil.

Granična policija je u periodu od 22. do 27. lipnja ove godine evidentirala 438 nezakonitih migranata.

Državna  agencija za istrage i zaštitu te Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH sa ukupno 50 policajaca pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u cilju zaštite bh. granice od nezakonitih ulazaka migranata na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kao podrška Graničnoj policiji BiH uključeno je i 60 policajaca MUP-a Republike Srpske te 15 pripadnika policije Brčko Distrikta BiH, a razmatra se mogućnost i dodatnog uključivanja pripadnika entitetskih MUP-ova.

Služba za poslove sa strancima je stavila pod nadzor u Imigracijski centar 18 osoba porijeklom iz Sirije, Alžira, Libije, Palestine i Pakistana, koje su činile incidente i predstavljale prijetnju za javni red na području Unsko-sanskog kantona.

U toku su aktivnosti opremanja vojarne Ušivak kod Hadžića za smještaj migranata uz financijsku pomoć Međunarodne organizacije za migracije.

Istovremeno se vode aktivnosti na međunarodnom i regionalnom planu radi jačanja efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničkog suzbijanja ilegalnih migracija, što ostaje prioritet za Europsku uniju i zemlje Zapadnog Balkana. 

Ova informacija uz Akcioni plan hitnih mjera u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini bit će dostavljena Predsjedništvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close