Gradsko vijeće

Bihać na rubu migrantske krize: Najavili prosvjede ako institucije ništa ne učine

Hitni poziv institucijama države, osigurati smještaj za migrante
Vijesti / Flash | 25. 06. 2018. u 18:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donošenjem nekoliko zaključaka te upućivanjem hitnog poziva nadležnim državnim institucijama za pomoć finalizirana je današnja vanredna sjednica Gradskog vijeća Bihaća, koja je imala samo jednu točku dnevnog reda: "Migrantska kriza na području grada".

Gradsko vijeće Bihaća zahtijeva da se u roku od sedam dana donese odluka o adekvatnom smještaju migranata, koji će biti pod kontrolom Ministarstva sigurnosti BiH. U protivnom, vijećnici i gradonačelnik Bihaća će nezadovoljstvo iskazati prosvjedom ispred zgrade Vijeća ministara BiH.

Od gradonačelnika Bihaća zatraženo je da u skladu s mogućnostima nastavi financirati gradsku organizaciju Crvenog križa, a inzistira se i na nastavku pojačanog policijskog nadzora zbog sigurnosti građana.

''Broj migranata u našem gradu i njihove potrebe odavno su nadmašile mogućnosti Gradske uprave i Vlade USK. Zaista želimo pomoći, ali činjenica je da više ne možemo. Ograničavaju nas resursi i nadležnosti. Imali smo nekoliko obećanja iz Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeća ministara, te Federalne vlade, no sve je na tome i ostalo. To se hitno mora promijeniti kako problem ne bi eskalirao'', rekao je ovom prilikom bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Konstatirano je da je do sada u Bihaću evidentirano 2.627 migranata. Informaciju je na sjednici potvrdio ministar unutarnjih poslova USK Anel Ramić i dodao kako ih na području kantona trenutno boravi više od 3.500.

''Do sada je samo na području Bihaća evidentirano osam kaznenih djela, za koja su odgovorni migranti. Angažirane su sve policijske jedinice i postupamo po operativnom planu, međutim limitirani smo materijalno-tehničkim mogućnostima'',  istaknuo je na sjednici ministar Ramić.

Abdulah Budimlić iz bihaćkog Crvenog križa vijećnike i javnost upoznao je s podatkom kako im je dnevno neophodno više od četiri tisuće maraka za prehrambene i higijenske potrebe migranata. 

''Na izmaku smo snaga, a od države nismo dobili ni marke. Zbog ovakve situacije potpuno smo zanemarili naše stanovnike u stanju socijalne potrebe. Za sada su nam pomagali samo Grad Bihać, Kantonalna vlada, Islamska zajednica BiH i neke međunarodne humanitarne organizacije'', dodao je Budimlić.

Kolegij Gradskog vijeća Bihać na ovu vanrednu sjednicu pozvao je i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, premijera Federacije BiH Fadila Novalića te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ali se nitko od njih nije odazvao pozivu.

Kopirati
Drag cursor here to close