Migrantska kriza

Vijeće ministara priznalo: Migranti nisu zainteresirani za ostanak u BiH

Vijeće ministara kontinuirano prati stanje s migrantskom krizom.
Vijesti / Flash | 25. 06. 2018. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od 1.1. do 21.6.2018. godine, Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 7.128 nezakonitih migranata. Namjeru za azil u BiH iskazalo je 6.354 osoba, ali samo 611 ih je podnijelo zahtjev za azil, što govori da migranti nisu zainteresirani za ostanak u BiH'', navodi se u priopćenju Vijeća ministara.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, upoznato sa Informacijom o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, a u vezi s povećanim prilivom migranata.

Konstatirano je da se procesi i upravljanje migrantskom krizom, koliko je to moguće, drže pod kontrolom te da se prati migrantski val i reagiranja koja dolaze kako iz zemlja preko kojih migranti ulaze u BiH tako i zemalja Europske unije.

Da bi se uspješno provodile aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata u BiH i njihovo krijumčarenje, neophodno je povećati obim kontrole granica. U tom pogledu  apelira se na Graničnu policiju da ubrza prijem kadeta.

Nakon što je Vlada Federacije BiH dala suglasnost,  uskoro će u funkciju biti stavljena kasarna “Ušivak” u Hadžićima i objekt Agrokomerca u Velikoj Kladuši, gdje bi se smještali migranti. Prema procjenama, u Unsko-sanskom kantonu nalazi se između 1.600 i 1.800 migranata, priopćilo je Vijeće ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close