Suspendiran Memorandum

Veleposlanstvo SAD-a prekinulo suradnju s vlastima ZDK

Memorandum se odnosio na suradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa našeg višeg savjetnika za borbu protiv korupcije.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2021. u 19:44 Bljesak.info
Američka ambasada prekinula saradnju sa vlastima ZDK

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, nakon tri upozorenja, uputila je vlastima Zeničko-dobojskog kantona pismo u kojem informiraju o konkretnim mjerama, odnosno o prekidu suradnje zbog ignoriranja upozorenja koja su se odnosila na izmjene Zakona o unutarnjim poslovima u ovom kantonu.

Kantonalna Skupština, unatoč protivljenju američkog Veleposlanstva i OHR-a, usvojila je izmjene Zakona o unutarnjim poslovima što, prema ocjenama stručnjaka i međunarodne zajednice, predstavlja direktan politički utjecaj na rad policije.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH, u pismenom obraćanju premijeru i predsjedavajućem Skupštine ZDK, informirala je vlasti ovog kantona da suspendira Memorandum o razumijevanju potpisan s Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

Memorandum se odnosio na suradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa našeg višeg savjetnika za borbu protiv korupcije. Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutarnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Veleposlanstvu SAD da Vlada Zeničko- dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije…

Ovakva odluka Veleposlanstva SAD-a uslijedila je nakon ignoriranja upozorenja i usvajanja izmjena Zakona o unutarnjih poslovima ZDK koje, prema ocjeni struke i međunarodne zajednice, znače direktan utjecaj politike na operativni rad policije u ZDK. Dok opozicija strahuje da će, ukoliko ne dođe do povlačenja spornih izmjena zakona, sankcije biti i mnogo strože, premijer kantona smatra da se o ovoj temi previše priča u medijima.

''Zbog zadovoljavanja potreba pojedinaca možemo doći u situaciju da svi građani kantona trpe na neki način, odnosno da se uskrati pristup nekim sredstvima. To što će biti neko osobno kažnjen od ovih koji su sudjelovali u donošenju odluka, to je meni najmanji problem, kazao je Vedran Kaser, zastupnik SDP-a u Skupštini ZDK

Mirnes Bašić, premijer ZDK ističe: ''Ja moram samo da kažem da ovolika medijska pompa oko tog zakona, vjerujem da određeni subjekti, određene političke stranke nisu ni iščitale srž samog zakona. Mi smo usuglasili svoj zakon s federalnim zakonom i sa svim ostalim zakonima u federaciji tako da smatram da ta izmjena nije trebala da izazove ovoliku medijsku pažnju.''

Niko od predstavnika vlasti nije komentirao odluku Veleposlanstva SAD-a, a priliku da, ukoliko žele, poprave učinjeno i tako izbjegnu moguće veće sankcije, vladajuća koalicija u ZDK imat će na idućoj sjednici Skupštine zakazanoj za idući četvrtak, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close