Izgradnja mira

Veleposlanstvo SAD-a poziva da se širom BiH uklone simboli razdora

''Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih obitelji. Istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine'', priopćeno je za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2021. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo SAD podržava svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja, priopćeno je u utorak iz ove institucije.

''Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih obitelji. Istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine'', priopćeno je za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Iz Veleposlanstva SAD-a su još jednom podsjetili kako presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost. I ne odnose se na jedan narod u cjelini.

''Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama, širom zemlje, uklone simbole razdora. Te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti'', navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Dodano je kako je Vlada SAD bila veoma jasna: ''Činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici u srpnju 1995. je utvrđena i nepobitna. Nalazi višestrukih, kompetentnih, nezavisnih, međunarodnih organizacija, završno sa odlukom Međunarodnog suda pravde (MSP), utvrdili su da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. I to je neupitna činjenica. Nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promijeniti ovu istinu'', poručeno je ovo za N1.

Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice, navedeno je iz američkog veleposlanstva.

''Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke. Hrabro da se suoče s prošlošću i prihvate istinu. Bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakr počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti. I nikad se ne smije minimizirati'', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close