Nakon izbora

Veleposlanici pohvalili SIP BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH je pravovremeno odgovorilo na sve izborne neregularnosti, priopćeno je danas iz SIP-a nakon sastanka sa''strancima''
Vijesti / Flash | 16. 12. 2020. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) Željko Bakalar sastao se danas sa veleposlanikom Sjedinjenih Država u BiH Ericom Nelsonom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom, šeficom Misije OSCE-a u BiH veleposlanicom Kathleen Kavalec, i direktorom projekta Koalicije «Pod lupom» Dariom Jovanovićem.

Razgovarali su o lokalnim izborima 2020. godine, uključujući izbore u Mostaru, kao i o značajnim naporima vezanim za izbornu reformu koja bi unaprijedila integritet izbora i kojom bi se implementirale preporuke ODIHR-a i GRECO-a, koje su također dio Ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Veleposlanici su, kako je priopćeno iz SIP-a pohvalili SIP BiH za značajne napore uložene na osiguranju da se lokalni izbori održe sukladno međunarodnim standardima, uprkos brojnim ograničenjima, između ostalog onih koja su uslijedila zbog pandemije COVID-19. Naglasili su da je neovisnost SIP BiH neophodan preduvjet za funkcionalan izborni sustav, te je neprihvatljiv svaki pokušaj utjecaja ili vršenja pritiska na njihov rad.

Veleposlanici su, također, pozdravili  proaktivnu ulogu Koalicije «Pod lupom» u praćenju izbora i izvještavanju o svim neregularnostima i tvrdnjama o nepravilnostima tokom cijelog izbornog procesa. Osim toga, istaknut je značaj bliske suradnje između SIP BiH i promatrača iz organizacija civilnog društva u procesu izbora.

Veleposlanik SAD-a Nelson izjavio je: ''SIP BiH se ove godine nesumnjivo suočio sa izuzetnim udarima i poduzeo je korake bez presedana u cilju unaprjeđenja izbornog procesa usprkos tim izazovima.''

Veleposlanici su pozdravili činjenicu da je SIP BiH pravovremeno odgovorio na sve izborne neregularnosti, te su pozvali sve nadležne organe vlasti da u potpunosti istraže ove neregularnosti, kao i da poduzmu adekvatne naredne aktivnosti.

Veleposlanica Kavalec je izjavila: ''SIP BiH je poduzeo velike napore na unapređenju transparentnosti svog rada i to se isplatilo. Transparentna i efikasna komunikacija između SIP BiH, agencija za provođenje zakona i tužitelja je neophodni preduvjet za pravovremeno rješavanje navodnih izbornih prevara i mi ohrabrujemo sve uključene aktere da dodatno unaprijede svoju suradnju.''

Navodi o izbornim nepravilnostima nakon nedavno održanih lokalnih izbora, pokazali  su da je i dalje neophodna tehnička i šira zakonodavna reforma koje će osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa.

Veleposlanik Sattler je istakao: ''Mišljenje Europske komisije je vrlo jasno u tome da se značajan napredak u postupku pristupanja EU ne može postići bez temeljitog unaprjeđenja zakonodavnog i institucionalnog okvira BiH u pravcu demokratske kvalitete izbornog procesa. Građani ove zemlje također očekuju potpunu transparentnost i integritet izbornog procesa.''

Nadalje, veleposlanici su pozdravili činjenicu da će građani Mostara nakon 12 godina imati mogućnost da glasaju 20. prosinca, naglasivši da se izbori moraju održati na slobodan, pravičan i transparentan način, uz poštivanje svih mjera zaštite zdravlja.

Predstavnici Koalicije „Pod lupom“ su napomenuli da će njihov tim promatrača na dan izbora pokriti svih 150 redovitih biračkih mjesta u Mostaru.

Na kraju sastanka, veleposlanici su izrazili potporu očekivanjima građana BiH da će 2021. godina biti produktivna u pogledu napretka reformi kojima će se izborni sustav BiH uskladiti sa evropskim standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close