COVID-19

Epidemiološke mjere na izborima u Mostaru

Izbori se trebaju osigurati na siguran način, čak i tijekom COVID-19 krize
Vijesti / Flash | 15. 12. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izborima u Mostaru poštovat će se propisane epidemiološke mjere, najavljeno je iz Gradskog izbornog povjerenstva.

''Građanima će se pri ulasku na birališta mjeriti temperatura i dezinficirati ruke. Birači koji budu imali temperaturu preko 37,2 ići će u posebnu kabinu za glasovanje, koja će odmah nakon toga biti dezinficirana'', rekao je za Bljesak.info Hilmo Đidelija, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva u Mostaru.

Pozitivni COVID birači, dodaje,  ostvarit će pravo glasa pomoću mobilnih, takozvanih COVID timova. Broj COVID timova, najavljeno je ranije, ovisit će od broja birača u izolaciji na dan izbora.

Inače, prema Instrukciji o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan, po kojoj radi i gradsko izborno povjerenstvo Mostar, da su dužnosti predsjednika i članova gradskog izbornog povjerenstva da na biračkim mjestima osiguraju fizičku distancu u skladu sa smjernicama SZO između članova biračkog odbora od minimum 1,5 m, kao i svih drugih osoba koje se zateknu na biračkom mjestu.

U instrukciji je između ostalog navedeno, da su po dolasku na biračko mjesto, na dan izbora, predsjednik i članovi izbornog povjerenstva dužni prozračiti prostoriju, postaviti otirače za dezinfekciju obuće, osigurati dovoljnu količinu proizvoda za čišćenje prilikom uporabe javnih toaleta, postaviti oznake kretanja birača s napomenom da na biračkom mjestu u jednom trenutku može biti samo onoliko birača koliko ima glasačkih kabina na biračkom mjestu, da postave upozorenja pridržavanju općih mjera zdravstvene zaštite.

Također, navodi se, član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda na biračkom mjestu dužan je osigurati da u hodniku ispred biračkog mjesta, birači koji čekaju u redu za glasovanje budu fizički distancirani 1,5 m, kao i da učini dostupnim sredstvo za dezinfekciju ruku prije i nakon glasovanja, te da kontrolira pridržavaju li se birači propisanih mjera.

U slučaju kada je birač došao na biračko mjesto bez zaštitne opreme, treba biti upozoren, a ako ne posjeduje zaštitnu opremu, ona mu mora biti izdana iz zaliha koje je zadužio birački odbor.

Ispred ulaza na biračko mjesto, jedan član biračkog odbora je dužan beskontaktno izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Biračka mjesta trebaju se provjetravati svako 60 minuta, navodi se između ostalog u Instrukciji.

Podsjetimo, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler je posjetio Gradsko izborno povjerenstvo u Mostaru tom prilikom se osvrnuo i na poštivanje epidemioloških mjera tijekom izbora, naglasivši kako iskustva pokazuju da je moguće osigurati sigurnost za sve one koji će izaći na izbore.

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara bira se u Gradskom vijeću, koje će brojati ukupno 35 gradskih vijećnika.

Predsjedavajući Vijeća i gradonačelnik ne mogu biti osobe iz reda istog konstitutivnog naroda. Vijeće ne može brojati više od 15 pripadnika jednog konstitutivnog naroda, niti manje od četiri.

Minimalno jedan gradski vijećnik mora biti iz reda ostalih. Vijećnici se biraju iz šest izbornih jedinica – odnosno sa šest gradskih područja (nekadašnje općine), te s takozvane gradske liste. Aktualni gradonačelnik je Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH. Sudjelovanje na izborima uzet će i osam neovisnih kandidata.

Kopirati
Drag cursor here to close