Dom naroda

Usvojene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH

Predloženim izmjenama i dopunama zakona stvaraju se uvjeti za uspostavu Registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uvjeta za početak sustavne reforme javne uprave na državnoj razini.
Vijesti / Flash | 08. 03. 2024. u 17:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH u drugom čitanju, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Za usvajanje zakona je bilo devet izaslanika, protiv je bilo četvero izaslanika, a jedan je bio suzdržan.

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda jutros je podržalo predloženi zakon u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana.

Predloženim izmjenama i dopunama zakona koji je usaglašen s ekspertima SIGMA-e i Mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH stvaraju se uvjeti za uspostavu Registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uvjeta za početak sustavne reforme javne uprave na državnoj razini.

Istodobno se u zakon uvodi novo radno mjesto inspektor i jača njegova pozicija službenika s posebnim ovlastima.

Između ostalog, izmjene i dopune zakona o državnoj službi u institucijama BiH omogućit će većem broju zainteresiranih osoba prijavu na javni natječaj, olakšati proces predaje dokumentacije, te ubrzati proces zapošljavanja.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza ranije je kazao da predloženim izmjenama nastoje riješiti ključne probleme koji su se pojavili u praksi. Napomenuo je da jedan od prioriteta na putu ka EU jeste reforma javne uprave.

Usvajanjem Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH okončano je današnje zasjedanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close